O delegaţie ucraineană, discuţii cu Donald Trump, în SUA

6 decembrie 2024, 20:58 (actualizat 7 decembrie 2024, 08:50)

O delegaţie ucraineană, din partea administraţiei prezidenţiale, s-a aflat în Statele Unite, pentru a discuta cu preşedintele ales Donald Trump despre situaţia Ucrainei, dezvăluie presa de la Kiev. În acest timp, un oficial al administraţiei Biden a precizat că americanii vor să întărească poziţiile Ucrainei, pe fondul atacurilor tot mai agresive ale Rusiei.

O persoană şi-a pierdut viaţa în atacurile ruseşti asupra regiunii ucrainene Mykolaiv. Mai mult case au fost distruse, de resturile rachetelor doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.

Actuala administraţie de la Casa Albă este decisă să livreze armamentul promis Ucrainei, până la încheierea mandatului preşedintelui Joe Biden, scrie presa britanică. Va fi o adevărată avalanşă de ajutoare militare pentru Ucraina, în paralel cu noi sancţiuni aplicate Rusiei. O iniţiativă care nu este pe placul Kremlinului, care a trecut la ameninţări.

Serghei Lavrov: Mesajul este că voi, adică Statele Unite şi aliaţii SUA, care livraţi, de asemenea, aceste rachete cu rază lungă de acţiune Kievului, trebuie să înţelegeţi că noi vom fi gata să folosim orice mijloace pentru a nu le permite să reuşească în ceea ce ei numesc înfrângerea strategică a Rusiei.

Pe de altă parte, preşedintele Volodimir Zelenski a ţinut să reamintească faptul că au trecut 30 de ani de la semnarea memorandumului de la Budapesta. Prin acel document, Ucraina a renunţat la armele nucleare sovietice aflate pe teritoriul său, în schimbul garantării securităţii, din partea puterilor nucleare. Angajament care nu a fost respectat.

Volodimir Zelenski: Încă un lucru, un lucru care a fost de mare importanţă când a fost semnat, dar astăzi nu mai merită câteva vorbe. Este a 30-a aniversare a Memorandumului de la Budapesta. Zece ani de război. Nici o singură zi, acest document nu a funcţionat. Şi din această cauză, toată lumea va şti că doar o semnătură, a oricărui stat, unele asigurări sau promisiuni nu sunt suficiente pentru securitate. Avem nevoie de garanţii efective.

În momentul dizolvării Uniunii Sovietice, pe teritoriul Ucrainei a rămas un număr important de arme nucleare. Ucraina devenea a treia mare putere nucleară a momentului, după Statele Unite si Rusia.

Prin negocieri, puterile nucleare ale vremii au stabilit ca armele să fie transferate Rusiei, iar Ucraina primea în schimb garanţii de securitate din partea tarilor occidentale.

Memorandumul a fost semnat la Budapesta pe 5 decembrie 1994, de către Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie. Kievul a cerut consultări pe baza tratatului după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014, însă solicitările Ucrainei de respectare a memorandumului au fost ignorate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite