Vineri 25 aprilie 2025 | București 25˚C / Senin

Kievul nu mai are muniție. Se pune problema retragerii soldaților din unele regiuni. Zelenski cere NATO cel puțin 7 sisteme de apărare antiaeriană de înalta performanță

20 aprilie 2024, 19:15 (actualizat 20 aprilie 2024, 19:20)

Vot crucial în Camera Reprezentanților a SUA, pe pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. O decizie este așteptată peste câteva ore, după mai multe săptămâni de blocaj. Un avertisment sever privind situația gravă de pe frontul ucrainean a venit din partea directorului CIA.

Kievul nu mai are muniție, iar președintele Zelenski a cerut statelor NATO cel puțin 7 sisteme de apărare antiaeriană de înalta performanță.

Între timp, ucrainenii atacă cu drone stații electrice și depozite de combustibil ale rușilor.

Camera Reprezentanților din SUA este așteptată să voteze pentru ajutorul militar destinat Ucrainei, într-un moment aproape dramatic pentru trupele ucrainene, care au rămas în multe regiuni fără muniție.

Atmosfera este sumbră pe linia frontului, unde se pune problema retragerii din unele regiuni, întrucât militarii din tranșee nu mai pot fi susținuți din cauza lipsei armamentului.

Karine Jean-Pierre, secretar de presă al Casei Albe: Este o situaţie critică că au pierdut teren din cauza inacțiunii Congresului. Dar suntem foarte recunoscători să vedem cum Camera Reprezentanţilor se mișcă, să vedem că se mișcă într-un mod bipartizan. Vrem să scoatem acest pachet din Cameră, evident din Senat, iar preşedintele îl va semna imediat.

O diferenţă faţă de proiectul iniţial constă în faptul că fondurile din secțiunea de ajutor financiar ar urma să fie oferite Kievului sub formă de împrumuturi, în locul asistenţei nerambursabile.

Componenta militară rămâne însă nerambursabilă şi include rachete cu raza lungă de acţiune.

Pachetul de 61 de miliarde include și o cerință că administrația Biden să furnizeze Congresului și o strategie cu privire la ce ar urma să se realizeze în Ucraina cu acești bani.

Între timp, statele membre NATO au convenit să trimită sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: În plus faţă de Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra, printre care sistemul francez SAMP/T, iar alţii care nu au sisteme disponibile au promis să furnizeze sprijin financiar pentru a le achiziţiona pentru Ucraina.

NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, accelerând livrările de arme și muniții.

Ucraina nu a cerut aliaților să trimită militari să lupte împotriva ocupanților ruși, a precizat președintele Zelenski, într-un mesaj prin videoconferință în fața aliaților: Vă spunem acest lucru direct. Pentru apărare, avem nevoie de încă 7 sisteme Patriot sau sisteme similare de apărare aeriană. Şi este un număr minim. Pot salva multe vieți şi pot schimba cu adevărat situația.

Germania a promis să livreze a treia baterie de rachete Patriot din stocurile armatei sale. Polonia a precizat însă că nu poate oferi Ucrainei din sisteme sale Patriot.

Directorul CIA a avertizat că, în lipsa pachetului de ajutor american, există un risc real ca Ucraina să piardă războiul până la sfârșitul anului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite