Iulia Navalnaia: Occidentul nu ar trebui să recunoască președinția lui Putin. Nu este un președinte, ci un „șef mafiot”

Iulia Navalnaia a declarat că țările occidentale nu ar trebui să-l accepte pe Vladimir Putin ca președinte legitim după alegerile controlate de Kremlin, ci să-l trateze în schimb ca pe-un „șef mafiot”, scrie The Times.
Văduva lui Aleksei Navalnîi a îndemnat țările occidentale să nu-l recunoască pe Vladimir Putin ca lider legitim al Rusiei după alegerile prezidențiale din acest weekend, care se anunță din nou o mascaradă a Kremlinului.
Putin, în vârstă de 71 de ani, a condus Rusia timp de 24 de ani, eliminând toți rivalii autentici și disidența. El își va asigura un al cincilea mandat în acest weekend, în cadrul unor alegeri pe care Kremlinul le consideră a fi o „birocrație costisitoare”.
Navalnîi, liderul opoziției, a murit luna trecută într-o închisoare din Arctica, unde își ispășea o pedeapsă de 30 de ani. Aliații săi și liderii occidentali spun că a fost ucis la ordinul lui Putin.
După moartea sa, Iulia Navalnaia, care s-a căsătorit cu Aleksei în 2000, anul în care Putin a ajuns la putere, s-a angajat să continue lupta răposatului ei soț împotriva dictatorului rus.

„Pentru a-l învinge pe Putin, sau cel puțin pentru a-l pedepsi serios, trebuie să ne dăm seama cine este el”, a scris Navalnaia în The Washington Post. „Din nefericire, prea mulți oameni din Occident încă îl văd ca pe un lider politic legitim.”
„Priviți-l pe Putin ca pe-un șef mafiot și veți înțelege cum să-l pedepsiți și să-i grăbiți sfârșitul. Statutul este foarte important pentru liderii criminali – atât în cadrul bandelor lor, cât și în lumea exterioară.”
Ea a susținut că, deși un refuz de a-l recunoaște pe Putin ca președinte al Rusiei după alegerile din acest weekend nu ar duce la prăbușirea instantanee a regimului său, ar trimite un semnal important societății civile, inclusiv rușilor care se opun războiului din Ucraina, precum și elitei.
„Doar atunci cei care îi rămân loiali lui Putin vor începe să înțeleagă că singura cale de a reveni la o viață economică și politică normală este să scape de el”, a scris ea.
Precedentul
Există un precedent pentru astfel de mișcări. Marea Britanie, Uniunea Europeană și Statele Unite nu l-au recunoscut pe Alexander Lukașenko, dictatorul belarus, de când acesta a zdrobit protestele uriașe împotriva fraudelor electorale din 2020. De asemenea, țările occidentale refuză să îl accepte pe Nicolas Maduro ca președinte al Venezuelei.
Apelul Iuliei Navalnaia vine după ce Adunarea Parlamentară pentru Consiliul Europei (APCE), cel mai important organism pentru drepturile omului de pe continent, a îndemnat cele 46 de state membre, inclusiv Marea Britanie, să refuze recunoașterea președinției lui Putin.
Într-o rezoluție, APCE a declarat că îndelungata și brutala stăpânire a regimului Putin a transformat Rusia într-o „dictatură de facto”.
Alicia Kearns, președinta Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor, a declarat că susține pe deplin apelul lansat de Navalnaia. Kearns și alți 20 dintre omologii săi din Europa, Statele Unite și Ucraina au criticat, de asemenea, organizarea de către Rusia a unor simulacre de alegeri în zonele din estul și sudul Ucrainei care se află sub controlul Kremlinului.
Fost ofițer KGB, Putin trebuia să demisioneze în acest an, dar are dreptul de a rămâne în funcție încă 12 ani, conform unor amendamente aduse Constituției care au fost adoptate în grabă în 2020. Dacă își va duce la bun sfârșit următorul mandat de șase ani, care expiră în 2030, îl va egala pe Iosif Stalin ca fiind cel mai longeviv lider al Rusiei.