Italia este înghițită lent de apele mării

2 februarie 2024, 15:28 (actualizat 2 februarie 2024, 15:41)

Din cauza eroziunii, multe zone costiere riscă să dispară – în condițiile în care aproape trei sferturi dintre italieni locuiesc acolo, iar plajele sunt vitale pentru turism. În încercarea de a le salva, investitorii locali au găsit o soluție pe termen scurt: transportul de nisip de pe fundul mării.

Ischia, o cunoscută insulă din golful Napoli, este printre cele mai afectate zone. Eroziunile nu i-au împiedicat însă pe unii să construiască locuințe în zonele cu risc, iar acum, cel puțin 600 de case trebuie demolate. În plus, locuitorii stau mereu cu frica unei noi alunecări de teren care poate duce la tragedii, așa cum s-a întâmplat în 2022, când 12 oameni și-au pierdut viața, iar 460 au fost evacuați.

Paolo Fulceri Camerini, proprietar de hotel: Plaja San Montano are o lipsă de aport de material care odată venea în mod natural.

Jurnalist: Această aprovizionare naturală a fost blocată de diverse lucrări de construcție?

Paolo Fulceri Camerini, proprietar de hotel: Da, s-a întâmplat asta pentru că ecosistemul a fost modificat de om.

Ca să le poată oferi turiștilor vacanța visată, proprietarii structurilor hoteliere investesc anual cel puțîn 50 de mii de euro doar pentru ca plaja să nu dispară.

Giovanni Randazzo, profesor la Universitatea din Messina: Pe această plajă am făcut o operațiune de autotransplant. Am luat sedimente din plajă scufundată primăvara târziu și le-am mutat pe plaja de la suprafață. Marea le-a distribuit în mod natural și astfel avem o plajă naturală pentru un sezon turistic frumos în acest complex.

În Italia, 70% din populație trăiește în zona de coastă, unde urbanizarea rapidă de după anii 60′ a dus la o extindere necontrolată a zonelor construite. În 50 de ani, Italia a pierdut aproape 40 de milioane de metri pătrați de coastă și plaje.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite