Israelul a ordonat închiderea a șase școli ONU din Ierusalimul de Est

Forțele israeliene au ordonat închiderea a șase școli ONU din Ierusalimul de Est, relatează CNN.
Aproximativ 800 de elevi vor fi afectați direct de acest ordin şi riscă să nu poată termina anul școlar, a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, pe rețelele de socializare.
Școlile conduse de agenție deservesc palestinienii din zonele ocupate de Israel, inclusiv Ierusalimul de Est, Cisiordania și Gaza.
„Școlile UNRWA sunt protejate de privilegiile și imunitățile Națiunilor Unite”, a spus Lazzarini. „Intrarile neautorizate de astazi si emiterea de ordine de închidere reprezintă o încălcare a acestor protecţii.”
Ministerul Educației din Israel a declarat că părinților li s-a cerut să-și înregistreze elevii la alte școli. „ Ministerul Educației continuă să susțină cadrul educațional pentru fiecare elev.”
În octombrie, parlamentul israelian a adoptat o lege care interzice activitatea UNRWA în Israel și revocă tratatul din 1967 care a permis agenției să-și îndeplinească misiunea.
Yulia Malinovsky, membră a parlamentului israelian care a sponsorizat proiectul de lege de interzicere a UNRWA, a confirmat ordinele de închidere. Școlile vor avea timp până pe 8 mai, a spus ea.
„De asemenea, lucrăm foarte mult pentru a închide apa și electricitatea la toate facilitățile UNRWA (în zonele ocupate de Israel)”, a spus Malinovsky. „Facem tot ce putem pentru a implementa pe deplin proiectele de lege UNRWA în toate instituțiile și în toate aspectele.”
Israelul a motivate că angajați UNRWA sunt membri ai Hamas și că sistemul educațional al UNRWA îi învață pe studenți să urască Israelul.
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au susținut că 13.000 de angajați ai UNRWA din Gaza au participat la masacrul din 7 octombrie. UNRWA a negat în mod repetat aceste acuzații, spunând că „nu există absolut niciun motiv pentru ca o descriere generală a „instituției în ansamblu” să fie „infiltrată total”.
UNRWA a fost fondată de Națiunile Unite la un an după crearea Israelului în 1948, care a dus la strămutarea a sute de mii de palestinieni din casele lor într-un eveniment cunoscut de palestinieni sub numele de „Nakba” (catastrofa).
Agenția, care a început prin a asista aproximativ 750.000 de refugiați palestinieni în 1950, deservește acum aproximativ 5,9 milioane în Orientul Mijlociu, mulți dintre aceștia trăind în tabere de refugiați din Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est, precum și în Iordania, Liban, Siria.
În Fâșia Gaza, care a fost devastată de un războiul israelian, UNRWA deservește aproximativ 1,7 milioane de refugiați palestinieni. În Cisiordania și Ierusalimul de Est, acesta asistă aproximativ 871.500 de refugiați.