Israel-Gaza: Anunţ de încetare a focului după cinci zile de violenţe soldate cu 35 de morţi. Punctele de trecere a frontierei spre Fâşia Gaza au fost redeschise

ACTUALIZARE Israelul a redeschis duminică punctele de trecere a frontierei spre Fâşia Gaza în urma armistiţiului încheiat cu Jihadul Islamic palestinian şi mediat de Egipt, transmite dpa.
Punctul de trecere Erez şi cel pentru mărfuri de la Kerem Shalom au fost redeschise, a informat Ministerul Apărării, publicând fotografii cu camioane care traversau frontiera duminică.
Sâmbătă, ministerul a dat publicităţii imagini luate cu camerele de supraveghere arătând atacuri cu mortiere la punctul de trecere de la Erez.
Redeschiderea punctelor de trecere a frontierei este văzută drept un semnal clar al atenuării tensiunilor după zile de lupte, similare escaladării dintre Israel şi Jihadul Islamic în august 2020.
Armistiţiul mediat de Egipt a intrat în vigoare sâmbătă la ora locală 22.00 (19.00 GMT). O oră mai târziu a fost încălcat, dar atacurile au încetat în primele ore ale zilei de duminică.
––––––––––––––––––––––
Egiptul, un mediator tradiţional între beligeranţi, a obţinut acordul părţilor cu privire la un armistiţiu începând cu ora 19:00 GMT, a aflat sâmbătă seara AFP de la un oficial egiptean de securitate şi o sursă palestiniană apropiată discuţiilor.
Intervievat de AFP, un oficial guvernamental israelian a refuzat să comenteze, după o zi marcată de noi violenţe.
Alte câteva rachete au fost lansate în jurul orei locale 21:15 (18:15 GMT) dinspre Fâşia Gaza, potrivit jurnaliştilor AFP.
Cu puţin timp înainte de anunţarea armistiţiului, generalul israelian Herzi Halevi, şeful Statului Major Interarme, a salutat faptul că Israelul „a atins obiective importante pe parcursul acestei campanii”.
Anterior, Brigăzile Al-Quds, aripa militară a Jihadului Islamic, au anunţat continuarea „tirurilor de rachete asupra oraşelor” israeliene „în faţa continuării asasinatelor şi bombardamentelor” israeliene.
Escaladarea situaţiei, cea mai violentă dintre Fâşia Gaza şi Israel din august 2022, a început marţi cu raiduri aeriene care au permis Israelului să elimine trei comandanţi militari ai Jihadului Islamic, o mişcare calificată drept teroristă de Statele Unite şi Uniunea Europeană.
În Fâşia Gaza, un teritoriu aflat sub blocadă israeliană după ce mişcarea islamistă Hamas a preluat puterea în 2007, Ministerul de Interne a acuzat Israelul că îşi concentrează loviturile asupra „unor ţinte civile şi a clădirilor rezidenţiale” şi a cerut organizaţiilor locale şi internaţionale care apără drepturile omului să „facă presiuni (asupra Israelului) pentru ca acesta să pună capăt crimelor (care ţin de) justiţia internaţională”.
La Tel Aviv, peste 2.000 de manifestanţi israelieni au mărşăluit sâmbătă seara. Mulţi dintre ei fluturau steaguri palestiniene sau pancarte pe care se putea citi „Opriţi războiul”.
Potrivit armatei israeliene, o rachetă palestiniană a căzut după-amiaza într-o zonă agricolă israeliană din Shokeda, la mai puţin de zece kilometri de Fâşia Gaza, rănind un muncitor palestinian a cărui moarte a fost anunţată ulterior la spital.
Această moarte ridică la 34 numărul palestinienilor ucişi începând de marţi. De partea israeliană, un octogenar a fost ucis joi în Rehovot, în centrul Israelului.
Într-un comunicat, premierul palestinian Mohammed Shtayyeh „a cerut intervenţia Naţiunilor Unite pentru a pune capăt crimelor israeliene”.
Printre palestinienii ucişi se numără şase comandanţi militari ai Jihadului Islamic, luptători ai acestei mişcări şi alţii membri ai Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP).
Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a confirmat moartea a cel puţin 13 civili palestinieni, dintre care şapte minori. Armata israeliană susţine că patru civili, inclusiv trei minori, au fost ucişi de rachetele palestiniene care au căzut în Fâşia Gaza.
Armata israeliană mai susţine că a lovit 371 de „ţinte teroriste” începând de marţi şi că peste 1.230 de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre Israel, dintre care peste 370 au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană, care în mod normal se declanşează doar atunci când rachetele ameninţă zone care sunt locuite.
Jurnaliştii AFP au văzut două autobuze încărcate cu cetăţeni străini angajaţi de organizaţii internaţionale care erau evacuaţi din Gaza sâmbătă după-amiază.
Violenţe au avut loc şi în nordul Cisiordaniei, unde doi luptători palestinieni au fost ucişi sâmbătă dimineaţa într-un raid al armatei israeliene. Un al treilea palestinian a fost ucis după-amiaza, potrivit armatei, după ce a încercat să atace cu cuţitul nişte poliţişti.
sursa Agerpres