Iranul și SUA, nouă rundă de negocieri asupra programului nuclear

SUA - Iran
26 aprilie 2025, 20:01 (actualizat 27 aprilie 2025, 10:37)

SUA și Iranul au avut sâmbătă în Oman a treia rundă de negocieri asupra programului nuclear iranian, discuții care conform Teheranului au fost serioase, dar nu au eliminat divergențele, o nouă rundă de tratative fiind convenită pentru săptămâna viitoare, relatează AFP.

Aceste discuții, care se desfășoară indirect, urmăresc încheierea unui nou acord care să împiedice Iranul să obțină arme nucleare, ambiție mereu negată de Teheran, în schimbul ridicării sancțiunilor care îi afectează economia.

Această rundă de negocieri a abordat ‘toate principiile fundamentale, obiectivele și preocupările tehnice’, a declarat ministrul de externe al statului Oman, Badr al-Boussaidi, care joacă rolul de mediator. Discuțiile vor continua cu o nouă întâlnire programată pentru 3 mai, a adăugat el.

Potrivit televiziunii de stat de la Teheran, ministrul de externe iranian Abbas Araghchi și emisarul american Steve Witkoff se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări cu liderii politici.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian a vorbit despre o ‘atmosferă serioasă’ și a confirmat că discuțiile mediate de Oman s-au desfășurat cu delegațiile iraniană și americană aflate în ‘săli separate’, la fel cum s-a procedat la rundele anterioare desfășurate pe 12 aprilie la Muscat și pe 19 aprilie la Roma.

Un membru al echipei de negociatori iranieni a declarat că discuțiile s-au limitat la sancțiuni și chestiunile nucleare.

După ce și-a preluat în ianuarie al doilea mandat de președinte ale SUA, Donald Trump s-a declarat favorabil unui ‘acord de pace’ cu Iranul, dar a insistat că această țară nu trebuie să dețină arme nucleare.

Potrivit unor relatări din presa americană, Israelul ar fi dorit să atace instalațiile nucleare iraniene, dar a fost oprit de președintele Donald Trump, care totuși a amenințat și el Iranul cu acțiuni militare dacă nu încheie un nou acord privind programul nuclear, după ce acordul anterior a eșuat în urma retragerii unilaterale a SUA, decisă tot de Trump, în 2018, în primul său mandat.

După ce SUA au reinstituit atunci sancțiunile contra Iranului, acesta și-a intensificat îmbogățirea uraniului până la 60%, deja aproape de nivelul de 90% necesar pentru fabricarea unei bombe atomice.

Între timp, Washingtonul a anunțat marți noi sancțiuni împotriva sectorului petrolier al Iranului, Teheranul denunțând o ‘abordare ostilă’.

Miercuri, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), ce monitorizează programul nuclear al Iranului, a cerut Teheranului să explice prezența unor tuneluri în jurul sitului Natanz din centrul țării, unde se află centrifuge folosite pentru îmbogățirea uraniului.

Ministrul de externe iranian a susținut că dreptul țării sale de a îmbogăți uraniul este ‘nenegociabil’ și a spus joi că este dispus să efectueze vizite în Germania, Franța și Regatul Unit, alte țări care sunt părți în acordul nuclear din care SUA s-au retras în 2018 și a fost încheiat în 2015.

Săptămâna trecută, secretarul de stat american Marco Rubio le-a cerut europenilor să decidă rapid dacă vor restabili sancțiunile ONU împotriva Iranului. Acordul din 2015 prevede posibilitatea reintroducerii automate a acestora în cazul nerespectării acordului, însă această clauză expiră în octombrie.

În replică. Iranul a avertizat că s-ar putea retrage din Tratatul de Neproliferare Nucleară dacă acest mecanism este declanșat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite