Învierea Domnului, sărbătorită de refugiaţii ucraineni în România
Biserica din lemn ce poartă Hramul Sfântului Petru Movilă a fost pentru sute de refugiați ucraineni acasă. Cu ororile războiului în minte şi durere în suflete, aceştia s-au rugat de Paşte pentru militarii care îşi apără ţara şi pentru familiile lor rămase în Kiev, Odesa, Herson sau Cernăuți.
Pentru Aliona, mama și copii ei, Paștele nu ar fi la fel, dacă duminică nu ar merge la biserică, să sfințească un coș de bucate.
Brânză, şuncă, ouă și pască nu au lipsit din coşurile aduse la sfințit şi aşezate în curtea micii biserici, în timp ce îngânduraţi, ucrainenii ascultau slujba.
Pentru Anna Rubanska este al doilea an când petrece Paștele în România, din cauza războiului.
E departe de prieteni şi cunoştinţe, dar le are aici pe cele doua fiice şi pe mama ei. Locuiesc toate patru într-un apartament din Mamaia.
Cele doua fete ale Annei, Lena și Masha au ajutat-o pe mama lor să pregătească bunătăţile de Paşte. La masa frumos aranjată, cele mici au ciocnit şi câte un ou roşu.
Anna are 36 de ani şi a fugit din Nicolaev anul trecut în martie când şi-a dat seama că pericolul e prea mare.
În Ucraina era jurnalistă la un ziar din oraş. În România merge la cursuri de limba română și lucrează, uneori, în mediul online ca și copywriter. Îi place la noi, dar dorul de casă nu dispare niciodată, mai ales de sărbători.