Investigație The Insider: Fundația unui deputat rus oferă GRU date despre cetățeni străini pentru a-i recruta

The Insider a obținut corespondență oficială între membri ai Direcției 1 („europene”) a GRU, serviciul de informații militar rus.
E-mailurile conțin fișiere cu capturi de ecran cu zeci de pașapoarte străine aparținând unor oameni de știință, profesori de la cele mai mari universități din lume și personalități publice și religioase. Toate aceste persoane au călătorit în Rusia la invitația Fundației Ruse pentru Pace, condusă de deputatul Leonid Sluțki. Aceeași fundație a mai ajutat Kremlinul să stabilească contacte cu mișcări politice europene radicale, cum ar fi „vestele galbene” („gilets jaunes”) din Franța și Alternativa pentru Germania (AfD), partid de extremă-dreaptă.
În noiembrie 2018, cetățenii americani Teresa Kennedy și Elizabeth Burson și canadianul Michele Stanton-Jean au călătorit la Moscova pentru cea de-a zecea Conferință internațională UNESCO a ONG-urilor, găzduită de Fundația Rusă pentru Pace (FRP). FRP se descrie drept o organizație publică axată pe „activități umanitare și de menținere a păcii pentru a ajuta persoanele social vulnerabile, veteranii de război, orfanii și persoanele cu dizabilități” și lucrează cu Biserica Ortodoxă Rusă pentru a ajuta „renașterea spirituală a Rusiei”. Potrivit site-ului său, FPR este membru al Consiliului Europei și a „stabilit relații consultative cu UNESCO”.
La eveniment, intitulat Știința ca un bun comun pentru umanitate, au participat 300 de oameni de știință ruși și străini din peste 50 de țări, cu discursuri de bun venit rostite de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și directorului general adjunct al UNESCO, Xing Qiu. Leonid Sluțki, care se află sub sancțiunile SUA și UE, a oferit, de asemenea, interviuri, spunând: „Dată fiind presiunea fără precedent a sancțiunilor, aici s-au adunat mințile cu adevărat de aur ale umanității”.
Profesorul Teresa Kennedy a fost vorbitor la o dezbatere despre rolul femeilor în știință. Ea predă la universități importante din SUA, este un expert renumit în oceanografie și meteorologie și a lucrat anterior cu NASA și Agenția Spațială Franceză.
Compatrioata sa, Elizabeth Burson, este coordonator în sectorul american al ONG-urilor de tineret ale UNESCO. Conturile ei de socializare includ fotografii făcute la Moscova. Vecina ei canadiană, Michele Stanton-Jean, predă la Universitatea din Montreal și a prezidat Comitetul internațional de bioetică al UNESCO, din 2002 până în 2005. Discursul ei la conferință s-a intitulat Responsabilitatea socială a științei.
Direcția 1 a GRU, despre care s-a constatat că are capturi de ecran ale documentelor străinilor, spionează de obicei în Uniunea Europeană, dar nu ratează nicio ocazie de a recruta un agent valoros oriunde în întreaga lume. Cele mai puternice baze ilegale ale GRU din Europa se află în Austria, Elveția, Franța, Italia, Germania și Republica Cehă. În aceste țări, serviciul recrutează lideri politici și militari, agenți de informații, oameni de știință, ingineri din industria de apărare, diplomați și jurnaliști. GRU spionează literalmente orice, de la secrete militare și politice până la cele mai recente tehnologii civile – și face acest lucru la scară masivă.
În februarie 2023, de exemplu, agentul de contrainformații Carsten Linke, în vârstă de 52 de ani, a fost arestat în Germania. Potrivit informațiilor scurse presei, ofițerul era agent dublu care lucra pentru GRU. Linke era responsabil cu securitatea cibernetică și supravegherea comunicațiilor electronice în serviciul german de informații externe (BND) și avea acces la fișierele personale ale angajaților.
În martie 2023, Italia l-a condamnat pe căpitanul de marină Walter Biot la 30 de ani de închisoare pentru că a furnizat date despre sistemele de telecomunicații italiene și NATO unui agent sub acoperire GRU care se dădea drept angajat al ambasadei ruse.
În urmă cu un an, cetăţeanul suedez Serghei Skvorțov, în vârstă de 60 de ani, a fost arestat la Stockholm. El a fost acuzat că a desfășurat „activități ilegale grave de informații împotriva Suediei și împotriva unei puteri străine” – Statele Unite – care a cauzat daune semnificative securității ambelor țări prin colectarea de „informații de natură militară”. În cele din urmă, a fost achitat de Tribunalul Districtual din Stockholm.
După cum a declarat o sursă informată, pentru The Insider, majoritatea secretelor militare furate în Occident merg direct către institutele științifice închise ale Ministerului rus al Apărării, cum ar fi Institutul Central de Cercetare al 18-lea (Unitatea Militară Nr. 11135) sau fosta Institutul Central de Cercetare al 6-lea, redenumit Centrul pentru Studierea Potenţialului Militar al Ţărilor Străine (Unitatea Militară Nr. 54726).
„Ele decid ce să facă cu aceste desene și stick-uri de memorie și care companii din complexul militar-industrial ar trebui să le primească pentru studiu și aplicare. Singura problemă este că sunt în urmă în multe privințe”, a spus sursa.
UNESCO, Europa și Israel
Pe lângă datele femeilor nord-americane, GRU s-a dovedit că deține zeci de copii de pașapoarte ale unor cetățeni din Franța, Belgia, India, Brazilia, Israel și mai multe țări africane, care au venit în Rusia la invitația FPR. Majoritatea sunt oameni de știință celebri, matematicieni, biologi, profesori universitari și personalități religioase. Ei călătoresc mult, participând la tot felul de conferințe științifice care sunt de interes operațional pentru agenții GRU.
De exemplu, Fernanda Arraes Hertelendy, născută în Brazilia, vorbitoare frecventă la diferite forumuri internaționale, a fost invitată la Moscova. Hertelendy a lucrat la Departamentul de Stat al SUA și acum lucrează la sediul UNESCO din Paris.
Armin Ibrisimovic este membru al secretariatului Comitetului de nominalizări al UNESCO și călătorește constant între Europa și Africa.

Sergi Maicas Prieto este profesor spaniol la Universitatea din Valencia. El este specializat în cercetare în biologie moleculară, celulară și genetică. Pe lângă Rusia, biologul a vizitat și Belarus, unde a vorbit la un simpozion științific, în 2016.
Dafna Lifshitz, șefa organizației non-profit israeliene Appleseeds, călătorește, de asemenea, mult. Potrivit presei, programele unice de adaptare socială ale lui Lifshitz „au avut impacta în societatea israeliană, inclusiv la femei, evrei ultra-ortodocși, tineri în pericol, noi imigranți și membri ai comunităților arabe, beduine și druze israeliene”. Ea supraveghează 350 de centre din Israel și 90 de centre din Africa, în care se oferă programe tehnologic-educaționale.
Italianul Francesco Maurelli și slovenul Martin Krajnc și-au trimis detaliile în Rusia pentru a solicita vize. Maurelli locuiește în Germania și este specializat în sisteme inteligente, robotică și teledetecție. Dr Krajnc lucrează în tratamentul trombozei și mersese la Kazan pentru a participa la o conferință științifică.
Bulgaria a fost „reprezentată” de două persoane – specialistul în publicitate Gaurov Angel Atanasov și Diana Iskreva-Idigo. Aceasta din urmă și-a început cariera politică în Mișcarea Națională Bulgară (BND), apoi a lucrat pentru UNESCO înainte de a fi numită director al inspectoratului regional pentru mediu și resurse de apă din Stara Zagora. Oficialul a fost demis în iulie 2023, pentru că ar fi sprijinit termocentrala Brikel, căreia i se opun localnicii și ecologiștii.
Franţa
După cum reiese din corespondența secretă a GRU, majoritatea documentelor scurse de la fundația lui Sluțki aparțin unor cetățeni francezi. Pașapoartele lui Andre Jaegle, președinte de onoare al Federației Mondiale a Lucrătorilor Științifici, Marc Tollier, consultant în domeniul restructurării, strategiei, dezvoltării și transformării afacerilor internaționale, Bruno Gallois, fondatorul mai multor companii de leasing și turism, avocatul Marie-Helene Isern, Thierry Vegorek, viceprimarul Parisului, Jacques Lienhardt, profesor la Școala Superioară de Științe Sociale (Paris) și mulți alții, sunt toți prezenți în scurgere.
Oleg Kurbatov s-a numărat printre cetățenii francezi care au mers la Moscova, la invitația FPR. A absolvit Facultatea de Matematică, Economie și Mecanică din cadrul I.I. Universitatea Națională Mecinikov din Odesa și apoi a urmat Universitatea Sophia Antipolis din Nisa. Kurbatov este acum membru al conducerii Asociației Internaționale a Profesorilor și Lectorilor Universitari și a fost vorbitor la forumul UNESCO din noiembrie 2018, alături de canadianul Stanton-Jean, menționat anterior.
Prim-adjunctul lui Sluțki, Elena Sutormina, este direct responsabilă de cooperarea fundației cu Franța. Ea a participat la reuniuni ale Consiliului Europei și ale UNESCO și este membră a consiliului de administrație al Asociației Prietenii Franței. Pe lângă întocmirea listelor de oaspeți străini, îndatoririle ei includ legătura operațională cu serviciile de securitate ruse, potrivit unei surse din fundație.
Sluțki însuși are totuși contacte extinse în cercurile politice, științifice și sociale franceze. Când mai mulți jurnaliști l-au acuzat de hărțuire sexuală, cântăreața Mireille Mathieu a sărit în apărarea lui, spunând: „Protestez împotriva acestei campanii false”.
Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Sluțki a aranjat zboruri către Moscova pentru Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreapta Rassemblement National (RN), și a plătit tururi în Crimeea și Siria pentru politicieni din alte țări europene, care promovau o agendă pro-Kremlin.
În 2006, Franța i-a acordat lui Sluțki Legiunea de Onoare, invocând „dezvoltarea legăturilor culturale dintre Rusia și Franța”. El a spus adesea că Franța va rămâne întotdeauna un prieten loial al Rusiei. Acum, când Parisul furnizează arme Ucrainei, retorica lui Sluțki s-a schimbat dramatic: el a acuzat Franța de „masacre sângeroase” în fostele sale colonii. Din anumite motive, totuși, el nu și-a predat premiul străin – la fel ca bunul său prieten, președintele sirian Bashar al-Assad.
Oaspeții FPR din Asia și Africa
Dosarele GRU conțin și copii ale documentelor unor africani importanți care au venit la Moscova. Christina Gamal, de exemplu, lucrează la Universitatea Benha din Cairo și, împreună cu armata egipteană, publică articole științifice despre operarea UAV-urilor și a sistemelor de satelit NOMA fără pilot.
Ousseynou Gueye din Senegal conduce un proiect major în programul internațional Digital Africa. Gabriel Bissanga este șeful Laboratorului de Matematică Aplicată de la Universitatea Marien Ngouabi (Congo). Este coautor la numeroase publicații științifice și colaborează cu Universitatea din Shanghai. Nigerianul Richard Francis Apeh este membru al grupului de experți al Consiliului Europei în cooperarea cu tinerii, în timp ce Marie Ella Kouakou, din Coasta de Fildeș, lucrează în prezent pentru UNICEF, ca ofițer de comunicare.
S-a constatat că dosarele „asiatice” ale GRU conțin copii ale documentelor aparținând lui Karma Yangzom, angajat al Principal Environment Specialist din cadrul Asian Development Bank, care locuiește în Franța; Catherine Kanthar Thiounn, membră în consiliul de administrație al Asociației Prietenilor Maestrului Chin Kung la UNESCO (PAHD); Swami Sarvasthananda, un călugăr de la Ramakrishna Vedanta Center din Marea Britanie.
Potrivit site-ului web al Fundației Bhagavad. Gita (…) În 2017, a fost numit unul dintre cei trei reprezentanți oficiali monahali ai Misiunii Ramakrishna la evenimentele UNESCO. Sarvasthananda este cetățean al Indiei, Arabiei Saudite și Tunisiei, dar își petrece cea mai mare parte a timpului la Londra.
Londra, de altfel, a fost menționată într-o altă investigație de spionaj a The Insider, care l-a avut protagonist și pe Leonid Sluțki. Se pare că prietena sa apropiată, Maria Hodinskaia-Golenișceva, care a fost implicată în negocierile ONU pentru o soluționare pașnică în Siria, a trimis GRU hărți operaționale care indicau locația unităților de luptă ale oponenților regimului Assad. Hodinskaia-Golenișceva primise aceste informații de la cutia poștală a biroului Misiunii Ismaili-Nizarite siriene din Londra, condusă de Dr. Shafiq Sachedina, care a vizitat Moscova de mai multe ori. Țintele afișate pe hărți au fost lovite de aviația rusă cu lovituri de rachete și bombe, provocând numeroase victime.
Se pare că munca lui Sluțki este foarte apreciată în comunitatea de informații militare din Rusia: în luna septembrie a acestui an, comandamentul Brigăzii 24 Separate de Forțe Speciale a GRU i-a oferit o placă comemorativă pe care scria: „Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru Patria noastră, pentru că sunteți un adevărat patriot”.
Brigada 24 a luptat în Siria – fără nicio victimă. În Ucraina însă, unitatea a pierdut 76 de persoane, inclusiv 9 ofițeri, iar aproximativ 200 dintre luptătorii săi au fost răniți (date din aprilie 2023).
The Insider i-a contactat pe câțiva dintre participanții la conferință, prin intermediul rețelelor sociale. Până la momentul publicării, niciunul dintre ei nu a răspuns. Fundația Rusă pentru Pace a ignorat întrebările The Insider.