Invenție care ar putea revoluționa piața maselor plastice din întreaga lume: folia din sânge de natură animală, realizată la Universitatea din Galați

18 martie 2024, 19:37

O invenție a profesorilor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați ar putea revoluționa piața maselor plastice din întreaga lume. O folie din sânge de natură animală ar putea înlocui actualele sacoșe care sunt un adevărat pericol pentru mediul înconjurător. Invenţia tocmai a fost brevetată și poate fi folosită de toți producătorii interesaţi.

În urmă cu trei ani, profesorii Facultății de Ingineria Alimentelor din Galați au început primele teste. Au colectat sânge animal, în condiții severe de igienă, și l-au îmbunătățit cu colagen. Sângele a fost apoi deshidratat la temperaturi înalte și astfel a fost obținută o folie alimentară. Această este comestibilă și poate fi folosită fie la ambalarea produselor din carne, fie utilizată că o pungă.

Prof. dr. conf. Petru Alexe, profesor, Facultatea de Ingineria Alimentelor Galaţi: Din punct de vedere tehnic, noi le-am pasteurizat înalt. Adică uscarea se face undeva între 80-105 grade. Ceea ce înseamnă că această suprafață este cvasi sterilă.

Dacă o folie alimentară clasică ajunge în pământ, ea se degradează în aproximativ 500 de ani, în timp ce această invenție dispare în pământ în doar două săptămâni.

Mare parte din deșeurile de plastic se pierd în natură și sunt foarte nocive pentru mediul înconjurător. Iar la Galați, societatea locală de salubritate reușește să proceseze doar o parte din deșeurile reciclabile.

Bogdan Topală – șef serviciu Ecosal Galați: Avem într-un an de zile o cantitate de aproximativ 3500 de tone de deșeuri reciclabile. Aceste materiale sunt procesate și valorificate.

Noua invenție poate fi o gură de oxigen și pentru flora și fauna acvatică, mai ales că folia nu este toxică. Ea se dizolvă rapid în apă, dar poate servi și că hrană pentru pești.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite