Inundațiile au făcut ravagii în mai multe țări din Europa. Cele mai afectate sunt Cehia şi Polonia. Incendii masive de vegetație în Spania și Portugalia

17 septembrie 2024, 13:20 (actualizat 17 septembrie 2024, 21:01)

Mai multe ţări din Europa se luptă să facă faţă inundaţiilor. Cele mai afectate sunt Cehia şi Polonia, iar meteorologii anunţă că vremea rea continuă. Este posibil să plouă din nou, în zona centrală şi de est a continentului. Inundațiile au ucis șapte persoane în România, șase în Polonia, alte cinci în Austria și trei în Cehia. În tot acest timp, vestul Europei se confruntă cu incendii masive de vegetaţie.

Salvatorii au lucrat la foc continuu în mai multe regiuni din Cehia, una dintre ţările cele mai afectate de ploile puternice, urmate de inundaţii. Elicoperele au survolat permanent şi au recuperat mai multe persoane aflate în pericol. O uzină chimică din nordul ţării a fost închisă, după ce a fost afectată de ape. Peste o sută de localităţi din această ţară au avut de suferit în urma inundaţiilor masive din regiune.

Locuitorii din mai multe regiuni din Polonia au fost evacuaţi, în urma celor mai grave inundații din ultimele două decenii. Un baraj din sudul ţării a fost distrus, iar apa a scufundat totul în cale. Mai multe aşezări, inclusiv un oraş balnear istoric, au fost inundate.

Bilanţul victimelor ciclonului Boris din Europa creşte la 21. Furtuna, aşteptată în Italia

Mai multe ţări din Europa se luptă să facă faţă inundaţiilor. Cele mai afectate sunt Cehia şi Polonia, iar meteorologii anunţă că vremea rea continuă. Este posibil să plouă din nou, în zona centrală şi de est a continentului. Inundațiile au ucis șapte persoane în România, șase în Polonia, alte cinci în Austria și trei în Cehia.

Situaţia este similară şi în Ungaria, unde oamenii se tem că Dunărea le va da de furcă, aşa cum s-a întâmplat şi în 2013. Pentru a câştiga timp, cei aflaţi în zonele expuse, s-au mobilizat şi au început să improvizeze un dig din saci cu nisip.

Janos Botyanszki, proprietarul unui restaurant: Nu am primit ajutor deloc. Toate acestea le-am plătit noi: nisipul, sacii, transportul…Ne-am pregătit pentru posibile întreruperi ale curentului electric, așa că am închiriat un generator și o pompă. Toatea acestea înseamnă cam 25-30 de milioane de forinți.

După ce autorităţile au evacuat populaţia dintr-un sat austriac, în apropiere de Viena, salvatorii au revenit la faţa locului pentru a curăţa zona.

Ștefan Oellerer, purtător de cuvânt, Departamentul de Pompieri din Tullin: Azi-noapte ne-am temut că nivelul râului Perschling va crește din nou. Pentru a proteja populaţia, autoritățile au decis evacuarea satului Rust. Din fericire, apa nu a ajuns în case.

În timp ce Europa Centrală și de Est se luptă cu inundațiile, Portugalia evacuează sate și închide autostrăzi din cauza incendiilor. Cel puţin doi oameni au murit şi mai mulţi pompieri au fost răniţi în timp ce se luptau cu flăcările. Peninsula Iberică este vulnerabilă la încălzirea globală, cu valuri de caniculă și seceta care o expun la incendiile de vegetaţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite