Intrarea României în Visa Waiver, celebrată astăzi la București și Washington. Românii vor putea călători în SUA fără viză din 1 aprilie

10 ianuarie 2025, 06:16 (actualizat 10 ianuarie 2025, 12:35)

România scapă oficial de vize pentru Statele Unite şi intră în programul Visa Waiver. Astăzi va avea loc o întâlnire la Washington DC, între secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, şi Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru. Atunci va fi făcut şi anunțul cu privire la data de la care românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru Statele Unite. Evenimentul va fi marcat şi la Palatul Victoria de premierul României, Marcel Ciolacu și de ambasadoarea Statelor Unite ale Americii, Kathleen Kavalec.

Românii vor putea călători pe teritoriul SUA fără viză începând cu data de 1 aprilie 2025, potrivit informațiilor TVR INFO. Data de 31 martie va fi ultima în care vom avea nevoie de viză pentru a intrat în Statele Unite ale Americii.

Prin aderarea la Visa Waiver, cetăţenii români nu vor mai avea de susţinut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puţin costisitoare şi consumatoare de timp. Autorizaţia de călătorie care înlocuieşte vizele actuale este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieşiri din SUA în acest interval şi poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile. Costul unei autorizaţii de călătorie este de 21 de dolari americani. 

Evenimentul de la Washington se va desfăşura la sediul Departamentului pentru Securitate Internă, în prezenţa secretarului pentru securitate internă al Statelor Unite ale Americii, Alejandro Mayorkas, şi a ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru. În cadrul ceremoniei, reprezentantul guvernului american îl va informa oficial pe reprezentantul statului român cu privire la decizia autorităţilor SUA de admitere a României în Programul Visa Waiver (VWP), comunicând totodată detaliile tehnice şi data activării efective a noului regim de călătorie pentru cetăţenii români.

Şi la Bucureşti va avea loc un eveniment de oficiere a deciziei autorităţilor SUA privind includerea României în Programul Visa Waiver. Acesta se va desfăşura la Palatul Victoria, începând cu ora 15,00, şi la el vor participa ambasadoarea Statelor Unite ale Americii, Kathleen Kavalec, preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, şi premierul Marcel Ciolacu.

„Această decizie consolidează Parteneriatul Strategic între România şi SUA şi este o recunoaştere a eforturilor susţinute din ultimii ani pentru îndeplinirea criteriilor de includere în programul Visa Waiver”, reiese dintr-un comunicat transmis, vineri, de Guvern.

În vederea aderării la Programul Visa Waiver, România a făcut demersuri pentru scăderea la 2,61% a ratei de refuz şi a îndeplinit o serie de criterii tehnice, menţionează sursa citată.

Astfel, Guvernul a lansat campania „Calificăm România în Programul Visa Waiver” prin care au fost încurajate şi impulsionate reînnoirile de viză SUA B1/B2.

„Guvernul a susţinut şi încurajat angajaţii din administraţia publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale, justiţiei şi afacerilor externe, să obţină orice tip de viză SUA. În luna septembrie 2023 au fost iniţiate discuţii cu mai multe organizaţii profesionale în urma cărora, cu sprijinul şi participarea Ambasadei SUA la Bucureşti membrilor acestora le-a fost acordată prioritate şi celeritate în obţinerea vizei”, precizează Guvernul.

Totodată, MAI şi DHS (Departamentul Securităţii Interne) au stabilit un parteneriat pentru securizarea frontierelor celor două state, care presupune un schimb automatizat de date şi informaţii prin intermediul unei platforme informatice (Secure Real-Time Platform).

De asemenea, pe 19 ianuarie 2024, a fost încheiat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii de colaborare în utilizarea informaţiilor privind călătorii, în vigoare de la data de 28 august 2024.

„În plan legislativ au fost adoptate Ordonanţa de urgenţă nr. 100/2024 privind modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991 şi Hotărârea Guvernului nr. 1.033 din 21 august 2024 pentru stabilirea specificaţiilor tehnice privind prelevarea şi stocarea electronică a datelor biometrice colectate potrivit dispoziţiilor Legii cetăţeniei române nr. 21/1991. Prin aceste modificări, se introduce colectarea şi verificarea datelor biometrice în procesul de acordare a cetăţeniei române şi cardul electronic de cetăţenie”, se menţionează în comunicat.

Legea nr. 174/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, adoptată în iunie 2024, a vizat limitarea eliberării paşaportului temporar în favoarea paşaportului electronic, document de călătorie cu un nivelul superior de securitate.

„Pentru a sprijini cooperarea româno-americană în domeniul aplicării legii, din cursul anului 2023 a început dialogul cu autoritatea americană parteneră (Homeland Security Investigations) pentru un Memorandum de Cooperare pentru crearea, la Bucureşti, a unei Unităţi de Investigaţii a Infracţiunilor Transfrontaliere care să permită investigarea în comun a infracţiunilor transfrontaliere şi să combată traficul de migranţi”, menţionează Guvernul. 

***

Urmare a deciziei Guvernului federal al SUA, România devine al 43-lea participant la programul american de scutire de vize.

Departamentul de Stat al SUA a confirmat pe 27 noiembrie 2024 că România a înregistrat în anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024) o rată de refuz a vizelor de 2,61%, îndeplinind astfel unul dintre criteriile principale de acces în Programul Visa Waiver.

Pe lângă criteriul ratei de refuz, accesul României în Visa Waiver a presupus îndeplinirea unor criterii esenţiale legate de securitatea documentelor de călătorie, realizarea schimbului de informaţii, implementarea unor măsuri concrete pentru combaterea terorismului şi a migraţiei ilegale.

Programul Visa Waiver este un parteneriat cuprinzător de securitate între Statele Unite şi ţările desemnate, care permite cetăţenilor acestor state să călătorească în SUA fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri. Programul are o importantă componentă de combatere a terorismului şi a infracţionalităţii transfrontaliere, inclusiv a migraţiei ilegale, care necesită un schimb permanent de informaţii cu ţările participante, sprijinind în acelaşi timp comerţul şi călătoriile în scop turistic sau de afaceri.

Programul este administrat de către Departamentul de Securitate Internă în colaborare cu Departamentul de Stat al SUA.

Până în prezent, cetăţenii din 42 de state pot călători în SUA în cadrul Programului Visa Waiver. Cetăţenii ţărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în Statele Unite trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization – ESTA) înainte de a se deplasa în SUA şi să îndeplinească o serie de cerinţe de eligibilitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite