Vineri 9 mai 2025 | București 14˚C / Mai mult noros

Intrarea în Schengen și exodul creierelor. 20% din forța de muncă totală a României a emigrat

1 aprilie 2024, 07:44 (actualizat 1 aprilie 2024, 07:54)

Intrarea României în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime este motiv de sărbătoare, însă şi momentul pe care autorităţile trebuie să-l trateze cu maximă îngrijorare. Pentru că pe lângă beneficii, România se poate confruntă şi cu încercări majore.

Problema nu este nouă, însă se poate acutiza după intrarea în Schengen. România se confruntă deja cu unul dintre cele mai grave exoduri de creiere din lume în ultimii 10-15 ani. Până acum, 20% din forța de muncă totală a României a emigrat, arată un raport al Băncii Mondiale.

Scăderea populației active și îmbătrânirea acesteia afectează economia țării. Și asta pentru că majoritatea celor plecați au fost tineri cu educație superioară, ceea ce a condus la decalaje de competențe și deficite de angajați în sectoare cheie.

Din spate, nu vine mai nimic, ca să mă exprim frust. Și asta pentru că, pe deoparte, Romania îmbătrânește în ritm accelerat. Eram 22 de milioane la începutul anilor 2000 și vom ajunge pe la 14 miloane în următorii 20-30 de ani spun anumite surse.

Pe de altă parte, sistemul de educație din România suferă la mai toate capitolele. Deci, nu ajută economia. România întâmpină dificultăți în dezvoltarea competențelor necesare, iar din acest motiv sistemul de educație și formare este insuficient în a acoperi nevoile pieței muncii.

Doar aproximativ 20% din cerințele actuale ale pieței sunt satisfăcute, iar rata de participare la învățarea pe tot parcursul vieții este cea mai mică din UE.

Atât statul, cât și firmele investesc puțin în formarea angajaților, ceea ce agravează problemele. Cheltuielile publice în domeniul forței de muncă sunt reduse și deseori ineficiente. Așa arată tabloul, iar intrarea în Schengen susțin unii dintre analiștii înseamnă că și mai mulți români își pregătesc bagajele.

În plus, nu doar romanii își vor face bagajele. În ultimii ani, România a importat masiv forță de munca tocmai pentru a acoperi găurile de pe piață muncii. Numărul de salariați din afara Uniunii Europene cu contracte de muncă active în România era la mijlocul anului trecut de peste 100.000.

Iată ce spune Alex Milcev, șeful serviciilor fiscale și juridice ale firmei de consultanță EY în România într-o declarație făcută pentru economedia.ro. „Odată intrată în Schengen, această forță de muncă nu va avea absolut nicio restricție de a călători în străinătate și de a obține un loc de muncă care este mai bine plătit, fie în Ungaria, Germania sau Franța”.

Ceea ce se traduce pentru noi într-o economie tot mai vulnerabilă. Așa că, dincolo de a desface șampania, autoritățile ar trebui urgent să ia măsuri până nu este prea târziu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite