„Întoarce-te în Ucraina!”. Refugiații de război se plâng de abuzuri în Polonia

Refugiații de război se plâng de abuzuri în Polonia / Profimedia Images
14 mai 2025, 10:51

Svitlana spune că fiica ei iubea școala din Polonia. „Chiar și când ne-am mutat într-o altă zonă, nu a vrut să-și schimbe școala”, spune mama ucraineană în vârstă de 31 de ani. „Îi plăcea foarte mult. Nu era bullying”.

Acum, ea spune că atmosfera din școală – și din Polonia, în general – s-a schimbat.
„Acum două săptămâni, a venit acasă și mi-a spus: «Un băiat mi-a zis azi: ‘Întoarce-te în Ucraina!».”

Ea este una dintre zecile de ucraineni care locuiesc în Polonia și care au declarat pentru BBC că sentimentul anti-ucrainean a crescut considerabil în ultimele luni. Mulți au descris abuzuri suferite în mijloacele de transport public, bullying în școli și materiale xenofobe online.

O campanie polarizantă pentru alegerile prezidențiale a alimentat tensiunile, prima rundă de vot având loc duminică.

Ziua următoare după ce fiica Svitlanei a fost trimisă „înapoi în Ucraina”, abuzurile s-au înrăutățit.

Fetele din clasa de deasupra au început să se plângă că vorbește ucraineană. Apoi au început să se prefacă că se aruncă pe jos strigând «Rachetă! La pământ!» și râzând”, povestește Svitlana. „A venit acasă plângând”.

Cu doar câteva zile înainte, o rachetă rusească lovise orașul natal al Svitlanei din Ucraina, ucigând zeci de civili, inclusiv copii. Fiica ei era traumatizată.

Svitlana – nu este numele ei real – nu a dorit să fie identificată de teama represaliilor. Ea a arătat redacției capturi de ecran ale unor mesaje cu personalul școlii în care se plângea de tratamentul aplicat fiicei sale.

Mărturisește că a observat o schimbare de atitudine față de ucraineni și în alte locuri:
La muncă, mulți spun că ucrainenii vin aici și se poartă urât. Iar prietenele mele ucrainence spun că vor să se întoarcă acasă pentru că polonezii nu ne acceptă. E înfricoșător să trăiești aici acum”.

Potrivit statisticilor guvernamentale, cel puțin 2,5 milioane de ucraineni trăiesc în Polonia, reprezentând aproape 7% din populația totală a țării.

Când a început invazia pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022, a existat o revărsare de compasiune din partea polonezilor. „A fost incredibil. În fiecare zi ne sunau oameni întrebând: ‘Cum putem ajuta?’”, spune activista Natalia Panchenko, directoarea fundației „Stand with Ukraine” din Varșovia.

„Unii dintre ei organizau convoaie umanitare sau aduceau refugiați aici. Le ofereau casele lor, mâncare, tot ce aveau – și inimile lor, de asemenea”.

Trei ani mai târziu, Natalia crede că majoritatea polonezilor încă sprijină Ucraina. Dar unii nu – și organizația sa a observat o creștere a abuzurilor online anti-ucrainene care a început acum câteva luni.
„Apoi au început să apară și în viața reală”, spune ea. „În ultima vreme, avem tot mai multe astfel de situații… abuzuri xenofobe asupra persoanelor care lucrează în magazine sau hoteluri doar pentru că vorbesc cu accent ucrainean”.

Natalia spune că mulți refugiați ucraineni sunt traumatizați: „Aceste grupuri de femei și copii se află în Polonia din cauza războiului. Foarte des rudele lor sunt pe linia frontului, captive sau decedate… iar acest grup de oameni este cel vizat acum”.

Cercetările sugerează că opinia publică din Polonia față de ucraineni se deteriorează. Potrivit unui sondaj realizat în martie 2025 de Centrul CBOS, doar 50% dintre polonezi sunt în favoarea acceptării refugiaților ucraineni, o scădere de șapte puncte procentuale în patru luni. Acum doi ani, cifra era de 81%.

Aproximativ un milion de ucraineni sunt înregistrați oficial ca fiind sosiți după începutul invaziei. Polonia cheltuiește 4,2% din PIB-ul său pentru refugiații ucraineni.

Ucraina a devenit un subiect sensibil politic în campania crucială pentru alegerile prezidențiale din Polonia.

Populistul de extremă dreapta Slawomir Mentzen, aflat pe locul trei în sondaje, este virulent anti-ucrainean și susține o „înțelegere” cu Vladimir Putin.

Pe locul doi se află conservatorul Karol Nawrocki, care se opune aderării Ucrainei la UE și NATO și ajutorului financiar pentru refugiați, dar susține efortul de război.

Cel mai pro-Ucraina candidat este liderul în sondaje, Rafal Trzaskowski, din coaliția premierului Donald Tusk, deși chiar și el a promis reducerea beneficiilor sociale pentru ucraineni.

Trzaskowski a evitat să-și exprime ferm susținerea pentru Ucraina pentru a atrage electoratul centrist, spune analistul politic Marcin Zaborowski: „El reacționează la schimbarea atitudinii publice. Entuziasmul inițial pentru sprijinirea victimelor războiului dispare, sentimentele negative domină și nu este un subiect confortabil pentru el”.

Un alt candidat de extremă dreapta, Grzegorz Braun, este anchetat de poliție pentru că a smuls un steag ucrainean de pe o clădire a primăriei în timpul unui miting electoral în aprilie. Braun, care are doar 3% în sondaje, denunță frecvent ceea ce el numește „ucrainizarea Poloniei”.

Săptămâna trecută, guvernul polonez a avertizat asupra unei „tentative fără precedent” a Rusiei de a interfera în alegerile din Polonia, prin răspândirea de „informații false în rândul cetățenilor polonezi online”. Moscova neagă toate acuzațiile de interferență electorală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite