Interviu cu Doru Buzducea, sociolog: „Mulți specialiști au acuzat în ultimii ani comunicarea online că a alterat sensul comunicării sociale. Constatăm că ne-ar fi fost mult mai greu fără această comunicare virtuală”
Profesorul univ.dr. Doru Buzducea este decanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București și președinte al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România
Lucia Toader: Domnule profesor, cum interpretaţi realitatea socială pe care o trăim de când s-a instituit starea de urgență în România?
Doru Buzducea: Asistăm la o schimbare radicală a peisajului cotidian. Trăim restricții și incertitudini fără precedent și care nu existau poate nici măcar în imaginația romancierilor. Societatea românească face eforturi de a intra în logica acestei noi realități sociale. Remarcăm faptul că internetul și social media asigură un confort pentru toată lumea. Putem semnala și o mică ironie a sorții aici: mulți specialiști au acuzat în ultimii ani comunicarea on line că a alterat sensul comunicării sociale, că a instaurat o veritabilă tiranie a virtualului. Astăzi constatăm că ne-ar fi fost mult mai greu fără această comunicare virtuală.
Lucia Toader: Cum vedeţi clivajul creat între românii din țară și cei veniţi acasă din Italia și Spania? Mulţi condamnă faptul ca s-au întors…
Doru Buzducea: În orice situație de criză apar clivaje simbolice, proliferează stereotipurile. Este o fațetă a cataclismului natural, a epidemiei, a crizei economice. Pandemia a dat naștere unei situații atipice, extrem de complicată, greu de gestionat inclusiv la nivel psihologic. Căutarea de răspunsuri, de mecanisme de absorbție a incertitudinii este un răspuns firesc în astfel de situații. De aceea, aici trebuie să intervină instituții, profesii, vocații care să reașeze morala publică pe făgașul ei normal: instituțiile medicale, instituțiile de ordine publică, asistenții sociali, psihologii, sociologii, jurnaliștii, formatorii de opinie.
Lucia Toader: Cum interpretați atutudinea de respingere din partea unor români faţă de cadrele medicale care lucrează cu persoane infectate de Covid? Mă refer la ura acelora care se află în proximitatea domestică a medicilor și a reprezentanților personalului medical.
Doru Buzducea: Au apărut în presă câteva cazuri, absolut regretabile. Intră și ele în categoria răspunsurilor iraționale la o situație de incertitudine. Metaforic spus, aceiași oameni care aplaudă pe facebook efortul cadrelor medicale se pot teme că vecinul lor medic le poate aduce virusul.
Lucia Toader: Cum interpretați sociologic procesiunile religioase ce au loc în aceste zile?
Doru Buzducea: Este un moment în care trebuie să promovăm pacea și echilibrul. Atâta timp cât procesiunile religioase la care faceți referire nu implică mase de credincioși și nu intră în conflict cu restricțiile de circulație și adunare publică impuse de către autorități, cred că este benefic faptul că Biserica oferă propriul răspuns specific în fața acestei crize.
Lucia Toader: Asistenții sociali cu ce provocări se confruntă în această perioadă?
Doru Buzducea: Și asistenții sociali își riscă sănătatea și poate chiar viața în fiecare zi, fapt pentru care merită recunoștința întregii societăți. În acest sens, Colegiul Național al Asistenților Sociali a realizat o serie de materiale cu privire la situația actuală, începând de la partea de prevenire și până la partea de recomandări/ghiduri pe diferite subdomenii ale asistenței sociale. Aceste informații au circulat pe canalele media ale CNASR. De asemenea, CNASR a solicitat autorităților statului acordarea acelor măriri salariale sau „bonusuri” și asistenților sociali care lucrează cu grupurile vulnerabile, și va continua să susțină importanța asistentului social în comunitate și profesionalizarea serviciilor sociale prin angajarea asistenților sociali.
Autor: Lucia Toader