Inteligența artificială, unealtă revoluționară, dar și periculoasă. Lipseşte un cadru legislativ
Inteligența artificială poate copia perfect vocea și chipul unui artist. Dacă o face fără consimțământ, acest lucru devine un abuz. Performanța tehnologică începe să ridice tot mai multe probleme legate de drepturile de autor. Creațiile unor artiști, dar și vocile unor persoane publice pot fi preluate și folosite de diverse softuri fără un acord prealabil, așa că legislația trebuie adaptată pentru a le apăra drepturile în acest context.
Cântăreaţa Alina Sorescu a fost surprinsă să-și vadă imaginea și vocea folosite în reclame online fără acordul ei. Au fost prelucrate folosind inteligenta artificială.
Și judecătorii reclamă lipsa unui cadru legislativ clar pentru folosirea vocilor sau imaginilor în colaje generate de inteligenta artificială.
Inteligența artificială poate fi o unealtă revoluționară, dar și o amenințare reală pentru drepturile artiștilor. Iar problemele nu sunt doar în zona artistică.
Inteligența artificială poate genera și produse contrafăcute sau servicii care induc în eroare consumatorii şi pot fi periculoase.
Până când legislația va ține pasul cu tehnologia, vocea artiștilor, la propriu și la figurat, rămâne principala armă în lupta cu algoritmii și contrafacerile.