Institutul Cantacuzino: Este necesară vigilență pentru a identifica toate cazurile cu simptome de rujeolă. Alexandru Rafila: Este o boală a copilăriei, dar produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie

6 decembrie 2023, 10:57

Rujeola este o boală a copilăriei, dar produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a încurajat părinţii să îşi vaccineze copii.

Ministrul Sănătăţii a fost prezent la conferinţa de închidere a proiectului „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, organizată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

„Rujeola într-adevăr este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie. Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copiii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva acestei îmbolnăviri. Această scădere a acoperirii vaccinale este o situaţie care durează de foarte mulţi ani. A fost o scădere progresivă a interesului pentru vaccinare. (…) Au fost foarte multe campanii negative împotriva vaccinării – una este împotriva vaccinării cu noul coronavirus. (…) Există cazuri concrete, lumea trebuie să ştie că rujeola este o boală care câteodată omoară la distanţă. Există o afecţiune, panencefalita subacută, care apare la câţiva ani după boală ca şi complicaţie a bolii şi este mortală. Lucrul aceste trebuie evitat de toată lumea”, a susţinut ministrul.

”La fel cum eu am avut și colegii mei care lucrează în Ministerul Sănătății, colegii mei medici, își protejează copiii împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare, cred ca e datoria tuturor să nu supună copilul la riscuri care nu sunt în mod evident necesare pentru că aceste riscuri pot să-i puna viața în pericol”, a adăugat Rafila.

El a precizat că va fi demarată o campanie de informare privind vaccinarea prin intermediul mass media, al direcţiilor de sănătate publică, dar şi al medicilor de familie, care vor chema părinţii cu copii la vaccinare.

Noi avem această responsabilitate – să informăm populaţia şi să demarăm campanii de recuperare a celor nevaccinaţi, să introducem această doză suplimentară, este o măsură de sănătate publică care este introdusă de fiecare dată nu numai în România când apare o astfel de situaţie. Noi facem o campanie de informare, va fi o campanie prin mass media, dar şi prin intermediul direcţiilor de sănătate publică şi a medicilor de familie care vor chema toţi aceşti părinţi cu copiii la vaccinare. Sigur, nu putem să avem un succes de sută la sută, dar faptul că facem acest lucru este pe de o parte important şi în plus se administrează o altă doză mai devreme la copiii cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 ani”, a afirmat Alexandru Rafila.

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

În acest moment, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, se înregistrează aproape 1885 de cazuri de rujeolă la nivel național, în 29 de județe. Cele mai multe cazuri se înregistrează la copii cu vârste între unu și patru ani: 783 de cazuri.

Cele mai multe cazuri al nivel național s-au înregistrat în Mureș (peste 600), Brașov și București.

La Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes” sunt internați peste 20 de copii cu forme grave ale bolii, potrivit medicului Florescu Simin Aysel. Acești copii sunt nevaccinați și au dat boala mai departe adulților.

Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Declararea epidemiei de rujeolă prespune o campanie de informare despre vaccinarea ROR, cu ajutorul medicilor de familie. Dar şi o doză suplimentară de vaccin, o doză zero, ce va fi administrată copiilor între 9 și 11 luni, pe lângă cele de la 1 an și 5 ani.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare.

Potrivit ultimei raportări făcută publică de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în luna septembrie în România erau 63 358 de doze de vaccin ROR.

Identificarea și supravegherea virusului

Secvențele virusului rujeolei ce a determinat declararea epidemiei la nivel național au fost obținute exclusiv în Laboratorul Infecții Respiratorii Virale din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Epidemia actuală este determinată de genotipul D8 al virusului rujeolei, secvențele analizate fiind 100% identice cu cele identificate în India, Indonezia, Australia și Malaezia (baza de date MeaNS2 și GenBank).

Epidemiologia moleculară sugerează că există diferite lanțuri de transmitere, indicând că aceasta este activă în întreaga țară.

Până la eliminarea rujeolei în Regiunea Europeană a OMS, este necesară vigilență pentru a identifica toate cazurile cu simptome de rujeolă și pentru a minimiza riscul apariției cazurilor secundare precum și creșterea acoperirii vaccinale de până la 95%, explică Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite