Infecțiile nosocomiale, pierdute printre raportări. La niciun decedat de COVID nu s-au raportat infecții intraspitalicești
În raportările Direcţiilor de Sănătate Publică nu apare vreun caz de infectare cu bacterii la pacienţi cu SARS-CoV-2, deşi infecții asociate apar chiar şi în cele mai curate spitale din lume.
La INSP apar peste 4.500 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în unităţi sanitare, în aproape 370 de focare. Datele oficiale nu coincid cu cele trimise anonim şi voluntar de spitale într-o aplicaţie a autorităţii care acreditează unităţile sanitare.
În ultimele şapte luni, acolo au fost raportate peste 2.600 de evenimente evitabile care au afectat starea pacienţilor internaţi. Peste 1.300 sunt infecţii asociate actului medical. 211 dintre acestea sunt cu SARS-CoV-2. Peste jumătate apar în spitale non-COVID, care nu sunt ferite de riscul infectării. Dacă ar respectă procedurile de pe hârtie, ar reduce riscul, spun experţii.
În septembrie, când a apărut Registrul Infecţiilor asociate asistenţei medicale, au fost raportate 522 de cazuri, dintre care 122 cu SARS-CoV-2, majoritatea din spitale non-COVID.
Toate cele peste 700 de spitale din România trebuie să anunţe orice incident care afectează pacienţii internaţi. Din martie până în septembrie, mai puţin de două treimi dintre acestea au accesat aplicaţia unde se raportează evenimentele adverse asociate asistenţei medicale. 434 de spitale, adică peste 90 la sută, au raportat zero probleme, nicio infecţie şi niciun alt incident, ceea ce în realitate este imposibil.
Anul trecut, spitalele au raportat anonim sub şase mii de incidente. Odată cu pandemia, numărul raportărilor a scăzut.
În alte ţări, la peste zece la sută din internări apar infecţii şi incidente nedorite.