Indignare în Italia, după un salut nazist la o manifestare a militanților de extremă dreapta

10 ianuarie 2024, 14:15

Indignare în Italia, după ce sute de oameni au strigat salutul fascist la o comemorare, chiar în capitala țării. Opoziția condamnă tăcerea premierului și cere ca toţi cei prezenți să fie pedepsiți. Giorgia Meloni a participat în trecut la asemenea comemorări și provine dintr-un partid cu rădăcini în extrema dreaptă.

Militanții de dreapta s-au întânit la Roma, pe strada Acca Larentia, pentru a-și aminti de trei membri ai Frontului Tineretului uciși în 1978 în fața sediului Mișcării Sociale. Ritualul se repetă în fiecare an. De această dată, aproape o mie de oameni au strigat de trei ori „Prezent”, cu brațele deschise, marcând salutul fascist.

MATTEO PIANTEDOSI, ministrul de Interne al Italiei: Ceea ce s-a văzut stârneşte indignare. Nu există nicio îndoială: este ceva contrar cu ceea ce este acum cultura noastră.

Ministrul de Interne spune că, deși anul acesta au fost mai puține persoane prezente, gestul este condamnabil. De cealaltă parte, opoziția este revoltată de tăcerea premierului Giorgia Meloni, al cărui Partid, Frații Italiei, este un succesor al unei formațiuni neonaziste desființate în anii 90 – și chiar preia sigla acestuia. Dacă în urmă cu o lună, un jurnalist care a strigat la Scala din Milano „Trăiască Italia antifascistă” a fost imediat legitimat de autorități, de această dată, opoziția susține că forțele de ordine nu au intervenit.

MARTA BONAFONI, consilier regional în Lazio: Este inacceptabil ca într-o țară în care, când strigi „Trăiască Italia antifascistă” într-un teatru, să fii identificat și legitimat, în timp ce în fața sutelor de saluturi naziste, premierul rămâne tăcut. Să ne amintim că suntem în 2024, și nu în 1924!

ANTONIO TAJANI, vicepremierul Italiei: Cu siguranță, nu suntem o forță fascistă. Suntem antifasciști. Cei care au avut un astfel de comportament trebuie condamnați de toată lumea.

În Italia, salutul fascist este interzis prin lege din 1952, dar pedeapsa prevede o amendă de circa 200 de euro. În 1993 a fost introdusă o nouă lege, însă au fost puține cazuri în care cei acuzați au fost condamnați la câteva luni de închisoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite