Incidente minore la sistemul de vot. Sesizări privind votul multiplu. Mama primarului orașului Constanța a vrut să introducă mai multe buletine de vot în urnă
ACTUALIZARE 18.50 Mama primarului orașului Constanța, Decebal Făgădău, este femeia care a vrut să introducă mai multe buletine de vot în urnă. A fost anunțată poliția, care a venit la fața locului. Femeia a ajuns la secția de poliție 2, unde a fost audiată. Familia spune că este vorba despre un incident nefericit, o eroare, nu despre un fapt intenționat.
ACTUALIZARE 14.30 Marius Popescu a transmis pentru Telejurnalul de la ora 14.00, în direct de la M.A.I: Sunt foarte multe sesizări legate de votul multiplu – sunt 600 de astfel de sesizări. Însă, după ce au fost făcute toate verificările, multe dintre ele nu s-au confirmat, iar cei de la MAI spun că au trimis către STS o solicitare prin care respectivul serviciu trebuie să îndrepte situația privind problemele care apar legate de tabletele SIMPV.
S-au produs și 6 infracțiuni, până la ora 13.00. De exemplu, în județul Dolj, un cetățean a reclamat faptul că într-o urnă s-ar fi introdus mai multe buletine de vot, însă după verificări s-a constatat că nu se întâmplase acest lucru și cetățeanul a fost amendat.
În Constanța, în urma sesizărilor, s-a confirmat faptul că o femeie a intrat într-o cabină de vot cu mai multe buletine pe care a încercat să le introducă în urnă. În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală.
În județul Vrancea trei persoane au fost sancționate pentru că ofereau băuturi alcoolice celor care se aflau în preajma unor secții de votare.
ACTUALIZARE 13.00 “ În cele 6 ore de la începerea procesului de vot, nu s-au produs incidente deosebite în planul ordinii publice. Până la acest moment, angajații MAI au primit în mod direct și au efectuat verificări cu privire la 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracțiuni sau contravenții care au legătură cu procesul de votare. Până acum 23 nu au fost confirmate”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI. La cea de-a doua conferinţă de presă de la MAI, purtătorul de cuvânt a anunţat că au avut loc mai multe incidente în secţii de votare din Constanţa, Târgovişte, Braşov, Dâmboviţa, Vrancea, Dolj, Brăila şi Bucureşti. La Constanţa, o femeie a fost prinsă când introducea în urnă mai multe buletine de vot. A fost întocmit un dosar de cercetare penală.
La Târgovişte şi Braşov, doi cetăţeni s-au plâns că au fost împiedicaţi ca să-şi exercite dreptul de vot. A fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale.
În Brăila și în București, se face cercetări după ce doi alegători au reclamat că ar fi primit buletine deja ștampilate.
Președintele unei secții de votare din Târgovişte a sesizat poliţia, după ce doi tineri i-au spus că li s-ar fi oferit bani pentru a vota.
Primarul dintr-ocomună din Dolj a fost amendat cu 200 de lei pentru tulburarea ordinii publice.
La Penitenciarul Jilava a fost întrerupt temporar procesul de vot pentru a se verifica hotărârile judecătoreşti definitive privind interzicerea dreptului de a vota.
În Dâmboviţa şi Vrancea au fost deschise două dosare penale pentru furt, după ce doi cetăţeni au plecat cu ştampilele acasă. Ştampilele au fost, ulterior, recuperate.
Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 19.00, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.
ACTUALIZARE 08.35 „Efectivele Ministerului Afacerilor Interne care pe parcursul nopții au asigurat paza celor 18.730 de secții de votare le-au predat cu sigiliile intacte, în această dimineață la ora 06.00, președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot”, a declarat, într-o primă conferință de presă, Monica Dajbog, purtător de cuvânt.
Secțiile de votare din țară au fost deschise la ora 07.00 și procesul de vot a început fără probleme, a subliniat ea.
„Preşedintele biroului electoral al secţiei de vot este responsabil de măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare. Pentru menţinerea ordinii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate solicita sprijinul efectivelor MAI, care intră în secție numai la solicitarea expresă a acestuia”, a declarat ministrul Carmen Dan, joi, după ședința Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor.
Alegătorii votează la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința, conform listelor electorale permanente.
Cetățenii care se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu pot să își exercite dreptul de vot în localitatea în care se află, la orice secție de votare, urmând a fi înscriși într-o listă suplimentară.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care doresc să voteze, dar nu dețin carte de identitate valabilă, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, cu sediul în București, serviciile publice comunitare pentru evidența persoanelor din Capitală și din județe sunt deschise.
Pentru asigurarea corectitudinii alegerilor, se utilizează Sistemul de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu (SIMPV).