Începe admiterea în cele mai multe universități. Numărul candidaților este în scădere

4 iulie 2022, 08:59

Prima zi de înscriere la facultăți a adus această imagine cu amfiteatre și holuri pustii în instituțiile de învățământ superior. Și asta nu pentru că nu ar fi candidați dornici să se înscrie, ci pentru că mulți dintre ei au ales să își depună documentele online.

Mirabela Amarandei, purtătoare de cuvânt a Universității din București: „E o schimbare de paradigmă, dar cumva intră în noua realitate postpandemică, pentru că şi în pandemie am vorbit mai mult la ecrane decât la studenţii reali din sala de curs.  E o realitate cu care ne acomodăm, ne obişnuim şi noi şi până la urmă acesta va fi viitorul.”

Răzvan Dincă, decanul Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti: „Menţinem examenul de admitere, am introdus în acest an o probă nouă, o probă de raţionament logic, logică aplicată. Ideea menţinerii examenului de admitere se explică, pe de o parte, prin faptul că Facultatea de Drept doreşte să păstreze criteriile de exigenţă cu privire la selectarea studenţilor buni.”

La Universitatea din Bucureşti sunt peste 11.000 de locuri la studiile de licenţă. Aproape jumatate fiind bugetate. În funcţie de facultate, admiterea se face pe baza mediei de la bacalureat sau pe baza unei formule mixte. La Universitatea de Agronomie din Capitală, singura facultate la care se mai susţine examen scris este cea de Medicină Veterinară.

Răzvan Teodorescu, rectorul USAMV, București: „ Mare parte din studenții noștri vin din zona rurală, din mediul rural, prin urmare ei își continuă eventual acele afaceri pe care le-au dezvoltat părinții lor, iar din punctul acesta de vedere, rata de inserție pe piața muncii este una foarte mare.”

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca le propune studenţilor specializari noi. Știința datelor sociale, Studii de lingvistică și finlandeză sau Managementul Informaţiilor.

Prof. univ.dr. Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai: „Noi avem aproximativ 15.000 de locuri la nivel de licenţă, din care o treimă reprezintă locuri bugetate.  La nivel de masterat aveam mult mai multe locuri în anii trecuţi. Noi avem 22 de facultăţi, avem modalităţi extrem de diverse de admitere. Da, unii au pe bază de dosar, dar vorba aia nu este dosar pur şi simplu că îţi treci numele şi te înscrii, contează media de la bacalaureat, mediile la unele materii.”

La Iaşi, la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, se va intra cu examen la Automatică şi Calculatoare şi Arhitectură.

La nivel universitar sunt aproape 64.000 de locuri la licenţă. Elevi cu diplomă de bacalaureat sunt anul acesta în jur de 92.000. Aşa că multe dintre facultăţi ar putea avea o problemă în a ocupa şi locurile de la taxă.

–-

Cele mai multe instituții de învățământ superior dau astăzi startul admiterii. Puține facultăți mai organizează concurs de admitere, fiindcă la cele mai multe, admiterea se face pe baza de dosar.

Se dă concurs de admitere acolo unde sunt mai mulţi candidaţi decât numărul de studenţi, adică la Medicină, Drept, Cibernetică și multe facultăți de la Politehnică.

Deoarece anul acesta s-au înregistrat cei mai puțini candidați de după 1989, este de așteptat că vor fi facultăți care vor rămâne cu locurile neocupate.

Vineri au fost afișate rezultatele finale la examenul de bacalaureat 2022. Rata de promovare la examenul maturității, în urma soluționării a peste 49.000 de contestații, a crescut cu 1,9%, ajungând la 75,2%, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite