Elevii care au aplicat la universități din străinătate încep să primească scrisorile de acceptare. În topul preferințelor, Olanda, Franța și Germania

13 februarie 2024, 20:58

Elevii români care visează să studieze în străinătate primesc în această perioadă răspunsurile de la universităţile la care au depus cereri de înscriere. Cei mai mulţi s-au orientat şi în acest an către Olanda, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Statele Unite. Acesta ar putea fi ultimul an în care Olanda primeşte un număr mare de studenţi internaţionali. 14 universităţi lucrează deja la un program care să limiteze accesul tinerilor din alte ţări și care ar putea intra în vigoare din toamna lui 2025.

Medaliat cu aur la olimpiada internațională de Matematică din 2023, Andrei a fost deja acceptat la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Andrei Chiriță, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Tudor Vianu, Bucureşti: Vreau să studiez în continuare Matematica și acolo am cele mai bune condiții. Profesori mult mai buni, centre de cercetare, de asemenea mai este vorba și de competiția între elevi.

Aurul internațional la Matematică îl va scuti și de taxe.

Andrei Chiriță, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Tudor Vianu, Bucureşti: Bursa asta pe care am primit-o eu a fost special pentru olimpici internaționali. (Altfel cât ar fi fost costurile?) Cred că 60.000 de lire. (Ți-ai fi permis?) Nu, sub nicio formă.

Citește și: Olimpicii României au fost premiați de Ministerul Educației. Un elev român este numărul 1 în lume la matematică

Maria și Gabriel pleacă şi ei la facultate în străinătate, în Franţa, pentru a studia Informatică.

Maria Neagoie, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Tudor Vianu, Bucureşti: Am fost admisă la ‘École Polytechnique cu bursă, săptămâna trecută. Şi România era o opţiune, m-am uitat, de exemplu, la Politehnică la Automatică şi Calculatoare. În afară resursele sunt mai multe, am mai multe oportunităţi.

Gabriel Mătăsaru, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Tudor Vianu, Bucureşti: Ştiam de Franţa dinainte, mulţi colegi de-ai noştri mai mari s-au dus acolo şi erau foarte încântaţi. Pe viitor mi-ar plăcea să studiez ceva în domeniul AI sau grafica calculatoarelor.

Viitorii studenți primesc scrisorile de acceptare

Este perioada anului în care elevii care au aplicat la studii în străinătate încep să primească scrisorile de acceptare.

Franţa, Olanda, Marea Britanie şi Statele Unite sunt ţările în care, din toamnă, vor merge la facultate mai mulţi elevi de la Colegiul Naţional Tudor Vianu din Capitală.

Claudia Anghel, directoarea Colegiului Naţional Tudor Vianu, Bucureşti: În fiecare an, cam 50% din elevii noştri aleg să studieze în străinătate. Mi se pare o cifră mare, dar nu pot să nu mă gândesc că restul de 50% studiază la noi.

Olanda intenţionează să limiteze numărul de studenţi internaţionali

La nivel naţional, Olanda rămâne în preferinţele elevilor români. Însă, universităţile olandeze intenţionează să limiteze numărul de studenţi internaţionali. 14 instituţii de învăţământ superior din Olanda lucrează la un program în acest sens.

Alexandra Bădescu, director general adjunct, companie consultanţă educaţională: În momentul de faţă e vorba doar de un proiect şi în cazul în care se va aplica va începe din toamna lui 2025. Olanda este căutată în primul rând datorită taxelor de studiu scăzute şi apoi pentru programele de studiu în limba engleză.

Revin în trend şi programele de studiu din Marea Britanie. Explicaţia revenirii este legată de faptul că tot mai multe universităţi din Regatul Unit au început să acorde burse care să acopere cuantumul creşterii taxelor.

Primul târg de universități străine are loc la sfârșitul acestei săptămâni la Iaşi, Craiova şi Bucureşti.

Citește și: Peste 21.000 de locuri, pentru admiterea de anul acesta la Universitatea din Bucureşti

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite