Încep să apară dovezi ale fraudării alegerilor parlamentare din Georgia. Preşedinta Salome Zurabişvili: Votul vostru a fost furat
Încep să apară dovezi ale fraudării alegerilor parlamentare din Georgia. Circulă imagini cu persoane care introduc în urnă câte un teanc de buletine de vot. Opoziția și societatea civilă contestă, inclusiv în stradă, rezultatul alegerilor, care ar fi fost câștigate de partidul de guvernămint, Visul Georgian, considerat apropiat de Rusia.
Societatea civilă a intrat în posesia unor filmări care arată cum, în diverse secții de vot, sunt persoane care îndeasă în urnă foarte multe voturi. Dar nu doar așa au fost furate alegerile, spun reprezentanții societății civile din Georgia.
Zaza Bibilashvili, fondator, centrul Chavchavadze: Sunt dovezi ultrasuficiente pentru a susţine varianta că Visul Georgian a furat sute de mii de voturi. Alte metode au inclus intimidarea alegătorilor, mită electorală, şi aşa-numita metodă carusel, prin care un alegător a putut vota în mai multe circumscripţii.
Președinta țării susține acuzațiile că votul a fost furat și a îndemnat populația să iasă în stradă și să conteste rezultatul.
Salome Zurabişvili, preşedinta Georgiei: Votul vostru a fost furat, iar ei au încercat să vă fure și viitorul. Dar nimeni nu are dreptul să facă asta, iar voi nu veți permite asta.
Georgienii au ieșit în stradă cu pancarte anti rusești și drapelul Uniunii Europene, pentru a protesta față de rezultatul votului.
Aşa cum a spus preşedinta Georgiei, dar şi alţi lideri politici, iar eu sunt de acord, alegerile au fost fraudate şi furate de către „Visul Rusesc”, pentru că, în realitate, aşa se numeşte partidul Visul Georgian.
Ţara mea e ocupată de Rusia şi vreau să-mi apăr ţara, să protestez. Alegerile au fost total incorecte. Trebuie să ne apărăm libertăţile, trebuie să ne apărăm drumul european.
Nu doar opoziția și societatea civilă refuză să accepte rezultatul alegerilor. Ci și observatorii internaționali au vorbit despre nereguli grave la vot.
Statele Unite și Uniunea Europeană cer o anchetă. De o altă părere este premierul Viktor Orban, care spune că rezultatul a fost corect. De altfel, la sosirea în Tbilisi, capitala Georgiei, șeful guvernului maghiar a fost huiduit.
Ungaria deține președinția rotativă la nivel european, iar gestul lui Orban de a merge în Georgia pentru a și exprima susținerea față de guvernanți a stârnit critici dure.