În SUA continuă presiunile Casei Albe asupra justiției. Decizii ale judecătorilor, criticate de administrația Trump
De la președinte și vicepreședinte până la purtători de cuvânt și alți înalți oficiali din anturajul lui Donald Trump, orice decizie sau judecător care nu este pe placul acestuia este acerb criticat de administrație. Pericolul este scăderea încrederii populaţiei în justiţie, eficienţa acesteia, vieţilor judecătorilor şi chiar o criză a separaţiei puterilor în stat.
În Statele Unite, deciziile executive ale președintelui pot fi atacate în justiție – cum s-a și întâmplat în cazul unei controversate deportări de migranți. Un judecător a dispus suspendarea măsurii – și nici acum nu este clar dacă Donald Trump a încălcat sau nu dispoziția instanței. Dar președintele l-a criticat acerb numindu-l lunatic, nebun și agitator – de mai multe ori, pe internet. A intervenit în controversă chiar cel mai important judecător al Curții Supreme, el însuși republican și cel în fața căruia Donald Trump a depus jurământul de credință în calitate de președinte.
CHRIS MEGERIAN, expert al Associated Press: Judecătorul-șef al Curții Supreme, John Roberts, a transmis că nu este în regulă să se ceară inculparea judecătorilor care nu decid cum vrei. Corect este (ca președinte al SUA) să faci apel și să urmezi calea legală. Este o situație extrem de rar întâlnită. Aproape niciodată nu dă șeful Curții Supreme o asemenea declarație, cu atât mai puțin după sau ca răspuns la o declarație a președintelui însuși. Vedem o apropiere a unui conflict iminent și deschis între puterea executivă și cea judecătorească.
Dar președintele nu este singurul care face asemenea critici. Vicepreședintele său JD Vance i-a atacat constant pe magistrații care emit hotărâri care nu se încadrează în noua politică de stat.
KAROLINE LEAVITT, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: Aș vrea să subliniez că judecătorii acestei țări acționează greșit. Avem judecători care se poartă ca activiști, în instanță. Încearcă să îi dicteze președintelui politica. Încearcă să încetinească în mod evident programul acestei administrații și este inacceptabil. Cum a spus și președintele, vom continua să respectăm aceste decizii, vom continua să luptăm cu aceste decizii în instanță.
Zeci de decizii ale administrației Trump sunt contestate în instanță – fie de persoane private, fie de ONG-uri sau alte asociații, pentru că legea americană o permite. Dar prin scoaterea în evidență și demonizarea judecătorilor, viețile lor le sunt puse în pericol, aceștia primesc zilnic amenințări cu moartea. Iar administrația Trump a confirmat că nu acceptă nicio părere contrară: nici a presei, nici a justiției, și că există un singur punct de vedere corect, cel al Casei Albe.
Dacă ramura executivă nu respectă deciziile celei judecătorești, aceasta poate impune sancțiuni de sfidare a instanței. Numai că acestea ar trebui aduse la îndeplinire tot de administrație, iar teoretic Donald Trump ar putea pur și simplu să le refuze.