În ce condiții decontează statul cheltuielile de șomaj tehnic pentru angajații trimiși acasă. Consultant fiscal: Suma maximă primită în mână este 2382 de lei

20 martie 2020, 18:23

Restaurantele sunt printre primele vizate de ajutorul de la guvern. De miercuri, acestea au fost nevoite să-și închidă ușile pentru clienți. Doar în unele bucătarii este activitate, iar mâncarea este livrată direct clienților.

Daniel Mischie, antreprenor grup de restaurante: În momentul în care a fost instituită legea privind închiderea restaurantelor, ne-am repliat cu două locații pe partea de delivery. Dar în rest 90% din angajați sunt acasă. Aveam resurse pentru a rezista o perioadă, dar astăzi cu această infuzie pe care o va reprezenta șomajul tehnic suntem mai bine pregătiți. Ne-am fi dorit ca veniturile care vor fi suportate de stat să meargă direct către angajați, să nu mai treacă prin companii. Pentru că așa pun o presiune financiară suplimentară pe companii.

Nu doar restaurantele, barurile și companiile care organizează evenimente sunt grav afectate de criza actuală. Toate celelalte societăți care pot dovedi ca sunt în dificultate vor fi ajutate, dau asigurări reprezentanții Ministerului Economiei. Instituția va emite certificatul pentru situații de urgență, necesar la solicitarea ajutorului de la stat.

Liviu  Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei:  Va fi eliberat începând cu, probabil, a doua jumătate a săptămânii viitoare. Se va face totul absolut online. Trebuie să răspundă acolo la câteva întrebări foarte simple: numele societății, CUI, certificatul de la Registrul Comerțului că firma este funcțională. Trebuie să facă dovada că le-a scăzut cifra de afaceri cu mai mult de 25% față de aceeași perioadă a anului trecut. Simplul fapt că îmi arată bilanțul e suficient.

Cu certificatul obținut, antreprenorii vor merge la Oficiile Județene de Muncă pentru a obține ajutorul financiar. Banii provin din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Decontarea sumelor se face în cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor. Statul va suporta 75 la sută din salariul de baza al fiecărui angajat trimis în șomaj tehnic. Suma nu va depăși însă 75 la sută din câștigul salarial mediu brut.

Adrian Benza, consultant fiscal:  Având în vedere că 75% din salariul mediu brut pe România este o sumă supusă tuturor impozitelor și taxelor, pentru suma primită de la stat sub forma ajutorului pentru concediu tehnic suma maximă primită în mână este 2382 de lei.

Ministrul Finanțelor a dat asigurări din nou că guvernul are fonduri suficiente.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Câțu:  Avem scheme de ajutor pentru toți angajații din România și avem linii de creditare pentru toate companiile din România. Pentru cei din sectorul public- plătim toate salariile la timp pentru toți angajații și pentru pensionari plătim toate pensiile la timp.

Și mall-urile încep să se închid. Astăzi unul dintre cele mai mari centre comerciale din București a anunțat că își întrerupe activitatea de luni. Rămân deschise hipermarketul și farmaciile.

Ministrul Muncii a anunțat că aproximativ 200 de mii de angajați sunt deja în șomaj tehnic. Dar numărul total ar putea ajunge în perioada următoare la un milion.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite