În căutarea unui vaccin pentru noul tip de coronavirus. Cercetătorii din Suedia încep în câteva săptămâni primele teste pe animale
Cu peste 600 de cazuri, Suedia nu se află în plutonul primelor 5 țări din lume grav afectate, dar se află în topul țărilor în care cercetarea, inclusiv cea medicală, este bine pusă la punct.
La Institutul Karolinska din Stockholm se caută încă din ianuarie, când lumea întreagă afla de epidemia din China, un antidot. Și nu este deloc ușor.
Matti Sallberg, Karolinska Institute: „În câteva săptămâni vom începe primele teste pe animale. Ne-am extins aria de cercetare și în câteva săptămâni vom face primele teste pe animale. Sperăm ca la începutul anului viitor sau la anul să intrăm în faza testelor clinice„.
Pentru situația în care se află omenirea acum, 2021 nu pare un termen încurajator. Chiar și cercetătorii de la Institutul Karolinska se tem că, până vor reuși, infecția nu va mai exista.
Ca să avanseze mai repede, cercetătorii se folosesc de orice informație pe care o pot obține. De exemplu, în China s-a recoltat plasmă de la pacienții vindecați, pentru a se folosi anticorpii lor la pacienții încă în stare gravă.
Olivier Terrier, virusolog din Franța: „Este mai rapid decât să pornești de la zero. Dacă nu am proceda așa, ar dura ani, poate chiar 10 ani ca să găsim medicamentul„.
Pe vârful epidemiei, în China, medicii au folosit, în unele cazuri cu succes, medicamentele care s-au dovedit eficiente în lupta cu alte virusuri. Așa s-a procedat și la epidemiile precedente cu MERS și SARS, provocate de virusuri din aceeași familie.