În căutarea gustului pierdut. Baba bucovineană, un cozonac special de Paști
Cozonacii pe care îi apreciem atât de mult în zilele de sărbătoare au sute de rețete, dar numai una este baba bucovineană! Este un cozonac rotund făcut anume pentru a purta la loc de cinste un ou înroşit şi încondeiat de Paşti. În Vatra Moldoviței, tradiția este păstrată de multe zeci de ani: baba bucovineană face parte din patrimoniul cultural și gastronomic al zonei și nici un alt cozonac nu o poate înlocui!
Baba bucovineană este un dar de sărbătoare. Un cozonac format anume pentru a pune în mijloc un ou de paşti încondeiat, numai bun de dus la Înviere pentru a fi sfinţit. Peste aluatul bine frământat al babei bucovinene se face cruce. Tradiţia se păstrează în Ţara Huţulilor.
Viorica Semeniuc, localnică din Vatra Moldoviţei: Baba bucovineana este făcută din aluat ca de cozonac umplută la fel cu crema de nucă sau mac sau rahat sau stafide, dar pusă într-o forma specială.
Nimic nu este lăsat la întâmplare în ziua în care se frământă şi se coc babele. Şi formele pentru acest cozonac sunt speciale: se fac din ceramică şi de multe ori se transmit peste generaţii.
Femeile mai au ceva de făcut în acestă zi din săptămâna mare. Tradiția spune că, dacă pun cojile ouălor folosite la cozonaci în pomii fructiferi din grădină, atunci vor da rod bogat.
Viorica Semeniuc, localnică din Vatra Moldoviţei: Se pregătește coșul care îl ducem la biserica la sfințire și punem acolo baba, iar ea are când o întorci în jos, are o gaură cum s-ar spune dedesubt și noi acolo punem nu ou încondeiat și oul respectiv va fi sfințit.
Baba bucovineană nu lipsește din nicio casă unde se păstrează tradiţiile. Şi este o mândrie pentru gospodine să îşi arate roadele muncii în faţa celorlalţi credincioşi. Oul încondeiat, cu modele şi tehnici păstrate de sute de ani, şi baba bucovineană sunt printre cele mai de preţ tradiţii din zona Moldovei.