Împrumuturi din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Iohannis: Avem nevoie de securitate energetică. Popescu: Este un pas mare în ceea ce priveşte independenţa energetică a României

9 noiembrie 2022, 10:19

Cele două scrisori de intenţie vizează un prim împrumut de circa 50 milioane dolari, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităţilor 3 şi 4 şi un împrumut ulterior, de 3 miliarde de dolari, care să sprijine Faza a treia, de construcţie efectivă a proiectului.

„Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai prin disponibilitate energetică şi noi, în România, avem o ambiţie şi aceasta este importantă pentru români, pentru mediul de afaceri şi pentru regiune pentru că aceasta este o nouă abordare care ne va asigura că avem suficientă energie, va demonstra că suntem independenţi energetic şi va arăta cum să atingem tranziţia verde pentru că innovarea şi energia nucleară vor face posibilă înlocuirea combustibililor fosili”, a declarat şeful statului.

În prezent, strategia care vizează proiectele pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă se află în prima etapă, începută la finalul anului trecut. Timp de 2 ani, se vor pregăti documentațiile de inginerie și de securitate necesare pentru debutul proiectului CANDU. A doua etapă se va derula pe parcursul a 2 ani și jumătate. Potrivit Nuclearelectrica, etapa a treia a proiectului constă în mobilizarea șantierului, începerea lucrărilor de construcție, punerea în funcțiune și începerea exploatării comerciale a Unității 3 în 2030 și a Unității 4 în 2031.

La ceremonie a fost prezent şi reprezentantul special al preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

„Nu putem atinge neutralitate zero din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050 fără ca energia nucleară să fie parte a mixului energetic”, a transmis oficialul american.

El a afirmat că proiectul din România va dubla capacitatea de producţie de energie de la Cernavodă şi va ajuta la reducerea emisiilor.

Documentele au fost înmânate de către preşedintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, ministrului român al Energiei, Virgil Popescu.

„Este un pas mare în ceea ce priveşte independenţa României în domeniul energetic şi sunt sigur că noii paşi pe care îi vom face împreună vor creşte viteza şi vom finaliza programele noastre nucleare. Suntem angajaţi să realizăm programul nostru privind reactoarele”, a spus ministrul Virgil Popescu.

Studiul ROMATOM estimează că potențiala participare a industriei nucleare românești la finalizarea proiectului reactoarelor 3 și 4 poate fi evaluată la aproximativ 1-1,6 miliarde de euro și ar reprezenta între 25 și 40% din valoarea totală a contractului de inginerie, achiziție, construcție și management. Studiul estimează și că industria locală poate asigura maximum 19.000 de locuri de muncă pentru dezvoltarea programului nuclear românesc.

În acest moment, România produce aproximativ 18% din necesarul de consum cu ajutorul tehnologiei nucleare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă