Impactul extremismului asupra economiei. Ce spun prognozele pentru 2025
Economia României trece printr-o perioadă de încetinire, iar estimările pentru acest an indică o creștere modestă, semnificativ mai mică decât în anii anteriori. Pe lângă provocările economice interne și internaționale, cercetătorii atrag atenția asupra impactului negativ pe care ascensiunea extremismului politic îl poate avea asupra stabilității și dezvoltării economice a țării.
PIB-ul României este estimat să crească cu doar 1% în acest an, conform cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj, prin proiectul Romanian Economic Monitor. Deși la începutul anului se prognoza o majorare de 3%, perspectivele s-au înrăutățit constant, scăzând la 1,8% în septembrie, pentru ca acum să fie ajustate la acest nivel minim.

Pe scurt, avem parte de provocări economice majore, alimentate de factori atât interni, cât și externi. Perspectivele economice din păcate se deteriorează și mai mult, influențate atât de datele recente ale Institutului Național de Statistică, cât și de contextul politic intern.
Ascensiunea partidelor extremiste cu discurs anti-european, în urma alegerilor, adaugă o povară suplimentară asupra încrederii investitorilor și a stabilității economice. În plus, presiunea asupra Guvernului de a reduce urgent deficitul bugetar va continua să limiteze capacitatea de relansare economică, afectând și perspectivele pentru 2025.
Anul viitor ar putea aduce o ușoară accelerare economică pentru țara noastră, însă perspectivele rămân rezervate.
Cercetătorii de la Romanian Economic Monitor atrag atenția că prognoza consensuală a pieței, de o creștere de 2,8% a PIB-ului, este prea optimistă. Conform estimărilor lor, o creștere realistă ar fi de aproximativ 1,5%. Însă totul depinde de mai mulți factori precum instabilitatea politică, presiunile bugetare și contextul economic global complică redresarea rapidă a economiei.