Discuții despre organizarea alegerilor prezidenţiale. TikTok și alte platforme sociale vor șterge conținutul ilegal în cel mult o oră

17 martie 2025, 09:39 (actualizat 17 martie 2025, 17:03)

Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat o întrevedere cu autorităţile şi instituţiile publice care au responsabilităţi în organizarea alegerilor prezidenţiale. Şeful Statului a declarat în repetate rânduri că scrutinul prezidenţial din luna mai trebuie organizat corect şi transparent, astfel încât rezultatele să reflecte voinţa românilor.

ACTUALIZARE Concluziile întâlnirii: Au fost abordate aspectele logistice. Pregătirile sunt în grafic atât pe componenta internă, cât și pe cea externă. Se urmărește consolidarea instituțiilor pentru a asigura aplicarea legislației existente, inclusiv a celei electorale, și în mediul online.

Totul se va desfășura în limita competențelor legale existente la acest moment, atribuite fiecărei instituții implicate în discuții. Este esențială asigurarea unei coordonări și cooperări strânse între toate instituțiile cu responsabilități în domeniu, inclusiv pentru aspectele ce vizează mediul online.

Practic, în extern se identifică spațiile de vot în străinătate, astfel încât să fie același număr de secții de vot ca la alegerile precedente. Iar intern, instituțiile trebuie să aplice legislația în vigoare, fără să apară alte modificări legislative și cu o coordonare bună între instituții.

S-a discutat despre organizarea propriu-zisă a alegerilor. În plan intern, AEP și MAI au confirmat ca sunt în grafic.

În plan extern, s-a convenit să avem cel puțin același număr de secții de vot, să nu fie probleme din acest punct de vedere, mai ales că în Polonia și Portugalia se suprapun cu alegeri interne.

Până la sfârșitul lunii martie vor fi definitivate locațiile pentru secțiile de vot și comunicate public.

În ceea ce privește desfășurarea campaniei electorale în mediul online, instituțiile competente trebuie să aplice legile în vigoare, pentru combaterea conținutului ilegal.

S-a convenit să se facă un grup de lucru pentru o bună coordonare și colaborare între AEP, BEC, CNA și ANCOM.

ACTUALIZARE: Fiecare instituție prezentă și-a prezentat atribuțiile și responsabilitățile. Vorbim de Autoritatea Electorală Permanentă, de Consiliul Național al Audiovizualului, de ANCOM, autoritatea care reglementează comunicațiile, dar și de Directoratul pentru Securitate Cibernetică, potrivit unor surse.

Sunt doar câteva dintre instituțiile care au avut reprezentanți la această discuție. Au fost prezenți și premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu și ministrul de interne Cătălin Predoiu la această discuție.

Unii dintre reprezentanții acestor instituții au spus că platformele sociale reacționează mult mai bine.

În speță TikTok în ultima perioadă a reacționat chiar și în 10 minute pentru ștergerea conținutului ilegal. Au existat și înțelegeri, mai ales pentru perioada dinainte de alegeri, e vorba de cele 3 zile care sunt cruciale înainte de alegeri, o înțelegere ca TikTok să șteargă în cel mult o oră conținutul ilegal, dacă va fi descoperit. Și nu numai TikTok, ci și celelalte platforme sociale.

Se pare că lucrurile s-au îmbunătățit, mai ales relația dintre instituțiile noastre care se ocupă atât de conținutul din online, cât și de cel de la televizor și radio.

Relația s-a îmbunătățit mult cu platformele sociale, cu reprezentanții acestora și ar trebui ca de data aceasta să nu mai avem alegeri viciate, așa cum s-a întâmplat și cum au arătat documentele desecretizate de CSAT anul trecut, când a fost nevoie chiar de anularea primului tur al prezidențialelor.

___________________________________

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, vrea să se asigure că ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale de anul trecut nu se va mai repeta în luna mai, când dau loc din nou alegeri pentru Palatul Cotroceni.

Astfel, președintele interimar Ilie Bolojan face un gest pe care fostul președinte Klaus Iohannis, nu l-a făcut și i s-a reproșat acest lucru, și anume să supravegheze procesul electoral prin întâlnirea și medierea între toate instituțiile care au un rol în acest proces.

Astfel, la întâlnirea de la ora 10 sunt invitați la Palatul Cotroceni premierul Marcel Ciolacu și vicepremierul Marian Neacșu, de asemenea, ministrul de interne Cătălin Predoiu.

Nu în ultimul rând va fi și un reprezentant de la Ministerul de Externe, dar vor fi prezenți și toți decidenții care conduc instituțiile ce vor avea un rol în coordonarea alegerilor.

Ne amintim că anul trecut toate aceste instituții și-au dat seama că nu au atribuții foarte bine reglementate, foarte bine definite, au încercat să paseze responsabilitatea de la una la cealaltă și s-a văzut, practic, că rezultatul final a fost anularea acestor alegeri pe motiv că au fost viciate. Este vorba despre Autoritatea Electorală Permanentă, care va avea un reprezentant la întâlnire, de asemenea despre ANCOM, în nu în ultimul rând despre Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

Va fi si un reprezentant al Directoratului Național de Securitate Cibernetică și va fi și un reprezentant de la CNA.

Practic, ar trebui ca toate aceste instituții să se asigure că se va desfășura corect campania electorală, nu doar în mediul fizic, dar și în mediul online, acolo unde au fost mari probleme, după cum au arătat documentele desecretizate de CSAT anul trecut, atunci când a apărut suspiciunea rezonabilă că un actor statal s-a implicat în alegele noastre, cu referire la Rusia, că un candidat, și anume Călin Georgescu, a declarat o campanie cu finanțare zero, ceea ce toți experții au spus că nu ar fi posibil.

Așadar, acum ar trebui ca toate aceste instituții să fie mult mai clare în a controla conținutul din social media, dacă este necesar, dacă acesta încalcă regulile.

La finalul acestei întâlniri, cel mai probabil va fi un comunicat de presă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite