Măsurile de austeritate, adoptate de Guvern. Asumarea răspunderii în Parlament, luni
Primul pachet cu măsuri de austeritate, care include creșterea TVA și extinderea plății contribuțiilor la sănătate, inclusiv pentru pensiile de peste trei mii de lei, a primit undă verde în ședința de guvern. Urmează luni asumarea răspunderii în Parlament. Până atunci, partidele au timp să depună amendamente.
Parlamentul este convocat, în perioada 4 – 7 iulie, în ședință extraordinară. Decizia a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial.
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au decis vineri ca luni, de la ora 15:00, să aibă loc ședința de plen comună a Parlamentului pentru asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului.
Ședința plenului Parlamentului se desfășoară cu prezență fizică și online.
Confruntat cu nemulțumiri, premierul Ilie Bolojan insistă că doar cu aceste măsuri România va evita dezastrul economic.
După ce au fost adoptate în ședința Guvernului, măsurile de austeritate din primul pachet economico-fiscal au fost trimise la Parlament. Iar senatorii și deputații pot depune amendamente până luni, la ora 8.00.
„Avem astăzi pe ordinea de zi, în afara proiectelor care ţin de activitatea normală, un proiect de lege foarte important, cel care reglementează pachetul de măsuri fiscal-bugetare, în aşa fel încât în această după-amiază, după adoptarea lui, să declanşăm procedura de adoptare a acestui proiect prin asumarea răspunderii. În acest sens, ne propunem ca după şedinţa de guvern să depunem acest proiect la Parlament, iar cel mai târziu marţi, data şedinţei ECOFIN, să intrăm pe ultima parte a procedurii parlamentare de asumare a răspunderii, după preluarea amendamentelor şi analizarea acestora în şedinţa de guvern care se va organiza la începutul săptămânii viitoare”, a spus premierul la începutul şedinţei de guvern.
Premierul Ilie Bolojan a avut vineri, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, asupra măsurilor guvernamentale pentru reducerea deficitului bugetar şi creşterea credibilităţii economice a României.

Proiectul de lege pe care Executivul urmează să își asume răspunderea în Parlament, săptămâna viitoare, prevede mai multe majorări de taxe și impozite, unele care intră în vigoare de la 1 august, iar altele de la 1 ianuarie 2026.
Printre cele mai importante măsuri care vor intra în vigoare de la 1 august se numără:
- Cota redusă de 11% se va aplica alimentelor, medicamentelor, energiei termice, lemnului de foc, apei și sectorului HORECA – menținând protecția pentru categoriile vulnerabile.
- Cota standard crește la 21%, față de 19% în prezent, și se va aplica tuturor celorlalte bunuri și servicii.
Majorarea accizelor cu 10%:
Se va aplica pentru:
- combustibili (motorină, benzină),
- produse din tutun,
- băuturi alcoolice.
Introducerea CASS pentru pensii mari:
Guvernul va aplica o contribuție de sănătate (CASS) de 10% pentru suma care depășește pragul de 3.000 lei/lună.
Exemplu oferit de premier:
La o pensie de 4.000 lei, se va plăti CASS pentru 1.000 lei → 100 lei/lună.
Se mai scumpeşte şi rovinieta de la 1 septembrie.
Pentru anul viitor, sunt luate în calcul creșterea impozitului pe cifra de afaceri a bancilor, suprataxarea jocurilor de noroc și creșterea impozitului pe dividende.
Guvernul vrea să creasca și numărul de contribuabili la sistemul de sănătate prin eliminarea unor excepții. E vorba despre pensionarii cu pensii peste 3000 de lei, care vor plăti 10% din ce depășeste acest prag.
Pe listă mai sunt sunt șomerii, membrii familiei fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, veteranii de război și văduvele, revoluționarii și alte categorii. Pensiile și salariile vor fi înghețate anul viitor.
Unii analiști cred că măsurile, deși impopulare, ar putea fi eficiente.
