PNL va gestiona şase ministere: MAI, MAE, Fonduri Europene, Energie, Mediu, Educaţie şi Cercetare
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a anunţat, duminică seară, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, că liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern.
ACTUALIZARE: PNL nu mai are niciun minister avizator în Guvernul Ciolacu 2. Liberalii vor gestiona următoarele portofolii:
Interne – PNL/ Cătălin Predoiu
Energie – PNL/ Sebastian Burduja
Externe – PNL/ Emil Hurezeanu
Educaţie – PNL/ Daniel David
Fonduri Europene – PNL/ Marcel Boloş
Mediu – PNL/ Mircea Fechet
„Am aprobat aceste nominalizări, am aprobat acordul de coaliţie, de principiu, vom avea un candidat unic la funcţia de preşedinte şi sperăm că, începând de mâine (luni – n.r.), noul Guvern care se va forma va gestiona cu chibzuinţă treburile ţării şi va lua măsurile necesare pentru o bună guvernare în aşa fel, pe de o parte, să putem să intrăm cu echilibrele financiare în regulă în noul an şi, aşa cum am discutat şi în programul de guvernare, să ia măsuri pentru un stat mai eficient, pentru reforme, dar şi pentru continuarea dezvoltării ţării noastre„, a precizat Bolojan.
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a afirmat, duminică, faptul că cel mai important lucru este ca România să aibă un Guvern stabil, nu guverne minoritare, pentru că „ele sunt vulnerabile”.
Întrebat de jurnalişti de ce a cedat Ministerul Dezvoltării, Bolojan a răspuns că, din respect pentru ţara noastră şi fără a intra în discuţii legate de ceea ce s-a întâmplat în coaliţie, a „luat decizii corecte pentru ţară”.
„Cel mai important lucru este ca România să aibă un Guvern stabil, nu guverne minoritare, pentru că ele sunt vulnerabile şi ele nu dau, pe bună dreptate, senzaţia de stabilitate, de predictibilitate, lucruri de care avem absolută nevoie în această criză să spunem politică în care ne găsim, în această posibilă criză bugetară în care am putea intra dacă nu am avea un Guvern stabil, şi eu cred că am luat nişte decizii responsabile. E mai puţin important dacă un partid are un minister sau altul, este important ca acolo unde are miniştri să îşi gestioneze cu profesionalism activitatea şi să demonstreze că interesul public este cel care primează„, a spus Bolojan.
El a adăugat că profesioniştii sunt bineveniţi în funcţiile publice.
„Cred că propunerile pe care le-am făcut arată, pe de o parte, ideea de a susţine continuitatea, dar, acolo unde am avut resurse, chiar dacă nu sunt membrii PNL, pentru că domnul Hurezeanu este diplomat, am preferat şi le suntem recunoscători să aducem oameni din exterior care să dea un plus de calitate şi dăm un semnal că profesioniştii sunt bineveniţi în funcţiile publice„, a spus preşedintele PNL.
––––––––––––––
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declarat, duminică seară, că i s-a propus să candideze la Preşedinţie, dar a declinat propunerea, motivând că nu poartă „pălării mult mai mari” decât îi permite capul.
„Am declinat propunerea, am fost testat şi am spus nu. Nu port pălării mult mai mari decât îmi permite capul„, a spus Hurezeanu, care a venit la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.
Întrebat dacă va fi ministru de Externe, acesta a răspuns: „Mi s-a propus. Să vedem„.
Liderii Partidului Liberal s-au reunit în ședință pentru a valida propunerile de miniștri.
Partidul Liberal rămâne cu Ministerul de Interne, iar portofoliul ar putea fi ocupat în continuare de ministrul Cătălin Predoiu. Liberalii mai iau Energia, cu Sebastian Burduja, Educație, Mediu, dar și Ministerul Fondurilor Europene, pe care ar urma să îl conducă Marcel Boloș. Portofoliul a fost condus de Adrian Câciu (PSD).
Sursele spun că la Mediu urmează să rămână ministru Mircea Fechet, la Educație ar fi în acest moment a două variante Marilen Pirtea sau Daniel David, la Energie – Sebastian Burduja și la Fonduri Europene Marcel Boloș. Marcel Boloș a declarat că a avut rezerve în ceea ce privește acest guvern și menționa jaloanele din PNRR pe care va trebui să le rezolve dacă va fi să preia acest minister.
La Ministerul Afacerilor Externe este vehiculat numele lui Emil Hurezeanu.
Theodor Stolojan spunea despre Ilie Bolojan că a procedat bine în legătură cu negocierile care au avut loc pentru viitorul Guvern al României și că ar fi fost bucuros dacă el ar fi fost propus pentru funcția de premier al României.
Legat de candidatura lui Nicușor Dan, Theodor Stolojan a declarat că îl respectă pe acesta pentru ceea ce face în București, însă că nu l-ar încuraja să candideze pentru președinția României.
Gheorghe Flutur consideră că nominalizarea lui Crin Antonescu drept candidat la alegerile prezidențiale este o variantă bună pentru că este un ”pro-european convins și este un om care adună oameni și care are o comunicare efecientă atât din punct de vedere politic cât și ca om”.
Întrebat de jurnalişti dacă alegerea lui Antonescu în calitate de candidat la Preşedinţie nu ar însemna o întoarcere în urmă cu zece ani, la USL, Gheorghe Flutur a răspuns că nu, din contră.
„Nu ne întoarcem, din contră. Crin Antonescu înseamnă experienţă, un câştig pentru starea de normalitate şi pentru tot ce înseamnă garantarea drumului proocidental al României”, a adăugat Flutur.