Horaţiu Potra, fiul său şi o rudă, daţi în urmărire de Poliţia Română

1 martie 2025, 10:27 (actualizat 1 martie 2025, 18:36)

Horaţiu Potra, fiul său, Dorian Potra, dar și o rudă a lor, Alexandru Potra, au fost daţi în urmărire, după ce instanţa supremă a dispus, sâmbătă, emiterea de mandate de arestare în lipsă pe numele celor trei, potrivit unui anunţ publicat de Poliţia Română.

Horaţiu Potra este plecat din ţară şi s-ar afla în Dubai.

Tot sâmbătă, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis arestarea preventivă a altor 16 persoane, iar doi dintre cei reținuți de poliție au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Cei 18 inculpaţi arestaţi preventiv sau la domiciliu sunt: Vasile Leonard Dragoman, Hauptman Manfred Ioan, Bogdan Florin Lascu, Traian Lechinţan, Ioan Lup, Dionisie Moldovan, Ovidiu Claudiu Mureşan, Dan Cristian Panţa, Daniel Szanto, Constantin Timofti, Claudiu Marian Lăpădatu, Marius Samuel Apahidean, Matei Dărăbanţ, Iulian Aniţei, Mihail Alex Goloşiu.

Miercuri dimineaţa, anchetatorii au efectuat 47 de percheziţii în judeţele Sibiu, Mureş, Timiş, Ilfov şi Cluj, într-un dosar legat de finanţarea campaniei electorale, constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid.

În locuinţele folosite de Potra şi ale apropiaţilor acestuia a fost găsit un veritabil arsenal militar: 10 grenade defensive, 19 grenade ofensive, un lansator de grenadă, 15 pistoale, 6 pistoale mitralieră, o puşcă mitralieră, sute de cartuşe, materiale explozive.

De asemenea, într-un seif ascuns sub podeaua casei, au fost găsite teancuri cu bani şi lingouri de aur.

Procurorii susţin că Horaţiu Potra şi grupul lui de mercenari urmăreau să se infiltreze în protestele organizate imediat după anularea alegerilor, pentru a crea haos.

Potrivit anchetatorilor, planul de acţiune ar fi fost pus la punct de Călin Georgescu şi de apropiaţii săi, în cadrul întâlnirii clandestine care a avut loc la ferma din Ciolpani, imediat după anularea alegerilor prezidenţiale.

Potra şi mercenarii care îl însoţeau au fost interceptaţi de autorităţi pe 8 decembrie 2024, în timp ce se îndreptau spre Bucureşti. Ulterior, judecătorii l-au pus în libertate pe Potra.

„Cei 20 de mercenari care l-au însoţit pe Horaţiu Potra în această acţiune nu sunt simpli luptători, ci nucleul său de elită – cei mai apropiaţi şi de încredere oameni ai săi aflaţi în România în acel moment, cu o vastă experienţă în misiuni de destabilizare, lupte urbane şi utilizarea armelor letale şi explozibililor. Aceşti indivizi acţionează organizat, conform unor planuri strategice bine puse la punct, având capacitatea de a executa atacuri coordonate şi de a adapta rapid tacticile în funcţie de reacţia forţelor de ordine”, este caracterizarea făcută de Parchet.

„Modul ulterior de derulare a evenimentelor indică faptul că evenimentele din 7 – 8 decembrie 2024 erau doar avanpostul unor acţiuni paramilitare premeditate, gruparea coordonată de Horaţiu Potra fiind pregătită, atât din punct de vedere tactic, cât şi la nivel declarativ pentru generarea unor acţiuni violente, cu scopul împiedicării exercitării puterii de stat de către autorităţile democratice, generând un risc iminent pentru securitatea naţională. (…) Folosirea mercenarilor în astfel de situaţii prezintă un risc major, deoarece sunt instruiţi pentru operaţiuni de destabilizare şi tactici de gherilă. Spre deosebire de manifestanţii obişnuiţi, aceşti indivizi au capacitatea şi voinţa de a utiliza forţa letală pentru a-şi atinge obiectivele. Caracteristicile-cheie ale grupului includ experienţă în zone de conflict, având în vedere că mercenarii au efectuat activităţi în Congo, un teatru de război caracterizat prin confruntări violente, utilizarea explozibililor şi tactici de război urban. Aceştia sunt specializaţi în utilizarea tehnicilor de diversiune, ceea ce înseamnă că, în loc de un protest spontan, grupul poate aplica tactici de infiltrare, provocare a forţelor de ordine şi manipulare a mulţimii”, mai spun anchetatorii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite