Harta României își schimbă ușor culorile, după alegerile de pe 9 iunie. Gheorghe Flutur pierde șefia CJ Suceava. PSD a câștigat 27 de consilii județene

10 iunie 2024, 19:48 (actualizat 10 iunie 2024, 20:43)

Harta României își schimbă ușor culorile, după alegerile de ieri. Social-democraţii au câştigat mai multe Consilii Judeţene faţă de ultimele alegeri locale. Asta înseamnă democrație, explică președintele PSD, după ce a fost întrebat despre faptul că social-democraţii ar putea să piardă judeţul Botoşani. PNL-ul a pierdut Suceava, situație despre care prim-vicepreședintele liberal spunea că este o mare durere personală. UDMR-ul își păstrează județele, iar Alianţa Dreapta Unită nu câștigă nimic.

Una dintre surprizele acestor alegeri este faptul că Gheorghe Flutur a pierdut Consiliul Judeţean Suceava. Vicepreşedintele PNL a condus judeţul din nordul ţării din 2016. Datele arată că Suceava a fost câştigată de social democratul Gheorghe Şoldan.

”Alegătorii au întotdeauna dreptate! Având în vedere rezultatele care se prefigurează la președinția Consiliului Județean Suceava, doresc să felicit câștigătorul și să mulțumesc sucevenilor care m-au votat pe mine și echipa mea. Urez succes noii echipe și sper în dezvoltarea în continuare a județului Suceava.”

Fritz: Îmi asum o candidatură pentru președinția USR. PSD și PNL, calcule pentru alegerile prezidențiale

Partidele trag linie, își calculează victoriile și pierderile, încearcă să facă ordine în propria ogradă și să se replieze pentru următoarele alegeri: din septembrie pentru președinte și din decembrie pentru parlament. Cătălin Drulă renunță la șefia USR și anunță un congres la care proaspătul primar reales al Timișoarei, Dominic Fritz, pare să plece cu prima șansă de a deveni președinte. PSD și PNL își fac socotelile cu gândul la formula de la prezidențiale.

Rareș Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL: Recunosc că locul unde sunt profund mâhnit, pentru că știu ce a făcut acest om pentru Suceava și pentru Bucovina și Moldova este Suceava. Este poate cea mai mare durere personală a mea.

Social democraţii au câştigat anul acesta 27 de consilii judeţene. Cu șapte mai multe faţă de alegerile din 2020. Au luat mai multe dintre judeţele PNL-ului, printre care şi Botoșani, Vrancea sau Caraș Severin.

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: Partidul Social Democrat a câștigat vreo șase consilii județene. Repet – asta înseamnă democrație. Alții au pierdut șase consilii județene.

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: Fiecare trebuie să își asume ce a câștigat, ce a pierdut. Nu cred că trebuie să facem referire la niciunii dintre cei care au intrat în competiție la aceste alegeri.

UDMR nu a surprins cu nimic, păstrând judeţele în care a condus şi în ultimii ani.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Aceste cifre înseamnă mandate care pot fi traduse în funcții politice, dar cel mai important este că în spatele acestor cifre se află peste jumătate de milion de suflete, oameni. 566 de mii de oameni în toată țara. Acest lucru e mai important decât funcțiile politice.

Alianţa Dreapta Unită, însă nu a câştigat niciun consiliu judeţean.

Cătălin Drulă, preşedintele USR: Acum așteptarea că ar trebui să câștigăm de unde pleacă – noi, în 2020, am avut un scot politic de 8 virgulă ceva la sută la locale. Acum se organizează din nou locale, înțeleg că scorul politic pe consilii județene este semnificativ peste 10%. Îmi spun colegi din toată țara că au mai mulți consilieri județeni ca ultima dată.

Mai multe orașe mari din România și-au păstrat primarii. Locuitorii au votat cu actualii edili

Multe mari orașe din țară au ales continuitatea. Rezultatele parțiale arată că locuitorii au votat cu actualii primari. Cluj Napoca, Constanța, Oradea, Galați, Arad sau Târgul Mureș sunt doar câteva din orașele în care rămân în funcție primari care, în multe cazuri, sunt și la al treilea mandat. Există chiar un candidat care a câștigat al nouălea mandat: la Topoloveni. Orașul are același primar încă de la Revoluție.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite