Hamas are un nou lider Sinwar. General israelian: Ritmul în care gruparea se reconstruiește, mai rapid decât cel în care IDF o eradichează

Militanți Hamas. Sursa foto: Profimedia Images
13 ianuarie 2025, 10:29

Sub conducerea fratelui mai mic al lui Yahya Sinwar, Hamas recrutează noi luptători în Gaza, menținând astfel Israelul într-un război de uzură, notează Wall Street Journal.

Hamas a suferit o lovitură severă toamna trecută când Israelul l-a ucis pe Yahya Sinwar, liderul grupului și strategul din spatele atacurilor din 7 octombrie. Acum, grupul terorist desemnat de SUA are un alt Sinwar la conducere, fratele mai mic al lui Yahya, Mohammed, care lucrează pentru a reconstrui grupul militant.

Campania de 15 luni a Israelului a ruinat reduta Hamas din Fâșia Gaza, a ucis mii de luptători și o mare parte din conducerea organizației și a închis punctele de trecere a frontierei pe care le-ar putea folosi pentru a se reînarma. Cadrele militare bine antrenate și bine înarmate care au pătruns în sudul Israelului pe 7 octombrie 2023 sunt grav slăbite.

Dar violența a creat, de asemenea, o nouă generație de recruți și a umplut Gaza cu muniții neexplodate pe care luptătorii Hamas le pot transforma în bombe improvizate. Grupul militant folosește aceste instrumente pentru a continua să provoace pierderi de vieți omenești. Armata israeliană a raportat în ultima săptămână 10 decese în rândul soldaților din zona Beit Hanoun din nordul Gazei. Hamas a lansat, de asemenea, aproximativ 20 de rachete asupra Israelului în ultimele două săptămâni.

Campania de recrutare și luptele persistente sub conducerea lui Sinwar reprezintă o nouă provocare pentru Israel. Armata sa a lovit gruparea teroristă în Gaza, dar de luni de zile a trebuit să se întoarcă în zonele pe care le-a curățat anterior de militanți pentru a-i înfrunta din nou în noi lupte. Acest ciclu evidențiază dificultatea de a pune capăt unui război care a epuizat trupele Israelului și continuă să pună în pericol ostaticii încă deținuți în Gaza.

„Ne aflăm într-o situație în care ritmul în care Hamas se reconstruiește este mai rapid decât ritmul în care IDF îi eradichează”, a spus Amir Avivi, un general de brigadă israelian pensionat, referindu-se la Forțele de Apărare ale Israelului. „Mohammed Sinwar gestionează totul.”

Spre deosebire de fratele său, care a petrecut mai mult de două decenii într-o închisoare israeliană, Mohammed nu a petrecut mult timp în închisoare israeliană și este mai puțin înțeles de către instituțiile de securitate ale Israelului. El a operat în mare parte din umbră, potrivit oficialilor arabi, câștigându-și porecla „Umbra”.

Lucrăm din greu pentru a-l găsi”, a spus un oficial israelian de rang înalt din Comandamentul Sudic, care conduce bătălia din Gaza.

Potrivit oficialilor israelieni, Mohammed Sinwar a fost unul dintre cei responsabili pentru răpirea unui soldat israelian în 2006, care a dus în cele din urmă la eliberarea fratelui său într-un schimb de prizonieri cinci ani mai târziu.

Cu Yahya Sinwar, Deif și adjunctul lui Deif toți morți, Mohammed Sinwar este acum cel mai înalt comandant al Hamas în Gaza, împreună cu Izz al-Din Haddad, șeful militar din nordul Gazei, potrivit analiștilor politici care studiază militanții.

Purtătorii de cuvânt ai Hamas au refuzat să comenteze.

Mohammed Sinwar este în centrul efortului de revigorare a Hamas. Când soldații israelieni l-au ucis pe fratele său în octombrie, oficialii mișcării, cu sediul în capitala Qatarului, Doha, au decis să formeze un consiliu de conducere colectiv în loc să numească un nou șef.

Dar militanții Hamas din Gaza nu au fost de acord și acum operează autonom sub conducerea lui Sinwar cel tânăr, potrivit mediatorilor arabi implicați în discuțiile de încetare a focului cu Israelul.

Se crede că Mohammed Sinwar are aproximativ 50 de ani și a fost considerat de mult timp apropiat de fratele său mai mare, care era cu peste 10 ani mai în vârstă. La fel ca Yahya Sinwar, s-a alăturat Hamas la o vârstă fragedă și a fost considerat apropiat de șeful aripii armate a mișcării, Mohammed Deif.

Înainte de război, Israelul credea că Hamas avea până la 30.000 de luptători organizați în 24 de batalioane într-o structură care semăna vag cu o armată de stat. Armata israeliană susține acum că a distrus această structură organizată și că a ucis aproximativ 17.000 de luptători și a reținut mii de membri.

Hamas, despre care oficialii israelieni și arabi spun că încă controlează zone extinse din Fâșia Gaza, nu a spus câți luptători a pierdut. De asemenea, numărul noilor recruți Hamas rămâne neclar.

Armata israeliană susține că Hamas a recrutat multe sute de persoane în ultimele luni și că recrutările au avut loc în întreaga Gaza, cu accent pe nord. Oficialii arabi spun că Israelul le-a spus că numărul ar putea fi de ordinul miilor.

Noii luptători, deși lipsiți de experiență, lansează atacuri de tip „hit-and-run” în celule mici de doar câțiva luptători. Ei folosesc pistoale și arme antitanc care necesită puțină pregătire militară.

Hamas îi recrutează pe noii luptători promițându-le mai multe alimente, ajutoare și asistență medicală pentru tineri și familiile lor, potrivit oficialilor arabi, care spun că militanții fură uneori ajutoare umanitare sau cooptează civili pentru a lucra cu grupul militant.

SUA și grupurile umanitare internaționale fac de mult timp presiuni asupra Israelului pentru a permite intrarea mai multor ajutoare în Fâșia Gaza, unde locuitorii trebuie să facă față foametei și prețurilor ridicate. Israelul a declarat că admite o cantitate mare de ajutoare și a indicat problemele de distribuție pe care le au grupurile umanitare și jafurile efectuate de localici, inclusiv Hamas, ca obstacole în calea acordării unei cantități mai mari de ajutor palestinienilor.

Militanții Hamas vizează, de asemenea, înmormântările și adunările de rugăciune pentru a găsi tineri palestinieni supărați, dispuși să se înroleze, au declarat acești oficiali.

Campania de recrutare prelungește un război care a fost declanșat de atacurile conduse de Hamas la 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și aproximativ 250 de persoane luate ostatice. Aproximativ 400 de soldați israelieni au murit în luptele din Gaza. Mai mult de 46.000 de persoane au fost ucise în Gaza în timpul războiului, potrivit autorităților sanitare palestiniene, care nu spun câte dintre acestea au fost combatanți.

Soldații israelieni au petrecut luni întregi într-o nouă luptă cu Hamas în nordul Gazei. Demonstrând numărul militanților care încă operează, armata israeliană a declarat la începutul acestei luni că a capturat peste 240 de luptători ai Hamas și ai Jihadului Islamic Palestinian, un alt grup militant, într-o singură luptă la un spital din zonă.

Videoclipurile postate online de aripa armată a Hamas arată cum se luptă în prezent în nordul Gazei. Într-un videoclip de la sfârșitul anului trecut, patru luptători se strecoară pe un tanc și atașează un dispozitiv care face ca vehiculul să explodeze. Un alt videoclip arată un militant Hamas care se deplasează printre dărâmăturile unei clădiri bombardate înainte de a lansa o grenadă propulsată de rachetă către un tanc.

Odinioară un centru plin de viață al palestinienilor, Fâșia Gaza a devenit o ruină, majoritatea populației de dinainte de război, de peste două milioane, fiind comasată într-o tabără de corturi și în alte locuințe improvizate de-a lungul plajei.

Lunile de eforturi pentru a ajunge la o încetare a focului care să-i elibereze pe mulți dintre ostaticii încă ținuți în Gaza au fost inutile, pe fondul unor dezacorduri profunde legate de mai multe probleme, inclusiv cererea Israelului de a putea continua lupta după o pauză.

Mohammed Sinwar s-a dovedit la fel de încăpățânat ca fratele său mai mare în a insista pentru o încetare a focului permanentă care să asigure supraviețuirea Hamas, potrivit oficialilor arabi care mediază discuțiile.

Hamas se află într-o poziție foarte puternică pentru a-și impune termenii”, a scris Mohammed Sinwar la sfârșitul anului trecut într-un mesaj către mediatori care a fost împărtășit cu Wall Street Journal. El a scris într-un alt mesaj: „Dacă nu este un acord cuprinzător care să pună capăt suferințelor tuturor locuitorilor din Gaza și să justifice sângele și sacrificiile lor, Hamas își va continua lupta”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că luptele vor continua până când Hamas va fi distrus.

Dificultatea Israelului de a dezrădăcina Hamas contrastează cu succesul său în privința uciderii multora dintre liderii de rang înalt ai grupului, atât în Gaza, cât și în străinătate, și cu înfrângerea Hezbollah în Liban. Israelul a forțat Hezbollah să adere la o încetare a focului în Liban, ceea ce a dus la diminuarea luptelor, după ce miliția susținută de Iran a ajutat Hamas în război, lansând aproape zilnic rachete în Israel.

Ambasadorul SUA în Israel, Jack Lew, a declarat în 10 ianuarie că SUA consideră de mult timp că a fost o greșeală să stabilească drept obiectiv distrugerea Hamas. SUA au presat Israelul să elaboreze un plan de guvernare a Fâșiei Gaza după război, astfel încât Hamas să poată fi eliminată.

Mulți membri ai sistemului de securitate al Israelului au căzut de acord: ei doresc ca guvernul să introducă o nouă administrație care ar putea contracara controlul Hamas asupra unor părți din fâșie, Autoritatea Palestiniană fiind considerată singura opțiune realistă.

Netanyahu s-a opus ca Autoritatea Palestiniană, care administrează părți din Cisiordania ocupată, să aibă un rol. Alți actori, cum ar fi statele arabe, nu par dispuși să preia controlul asupra Gazei în timp ce Hamas rămâne o amenințare militară.

„Hamas a primit o lovitură majoră, majoră, dar este încă acolo”, a declarat Yoel Guzansky de la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Tel Aviv. „Vor recruta, se vor reînarma”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite