Guvernul României caută să facă economii pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului, fără să recurgă însă la o rectificare bugetară. Cheltuielile instituțiilor și ale primăriilor, limitate drastic. Ce conține proiectul

23 octombrie 2023, 21:22

În noiembrie și decembrie, instituțiile statului nu mai pot achiziționa mobilă de birou și alte obiecte și trebuie să renunțe la reparații, consultanță și stagii de pregătire profesională, prevede proiectul pe care guvernul urmează să-l adopte, obținut din surse oficiale de Știrile TVR.

Sumele din TVA rămase necheltuite la nivelul autorităților locale, de exemplu pentru burse ale elevilor, vor fi redirecționate către Fondul de rezervă. La fel și banii rămași din creditele bugetare acordate pentru cheltuieli și cofinanțarea unor proiecte europene.

Sunt limitate și alte cheltuieli la nivel local.

Potrivit unor surse, instituțiile nu vor mai putea să cheltuie bani publici pentru a putea organiza festivaluri sau competiții. Excepție vor face evenimentele organizate de ziua orașului sau comunei, sau la final de an. Această regulă va fi respectată în noiembrie și decembrie.

Dar nici excepțiile de la regulă nu pot depăși media cheltuielilor de aceeași natură din perioada ianuarie – septembrie 2023.

Partidele coaliției spun că măsurile vin în completarea celor deja adoptate și sunt menite să păstreze deficitul în ținta asumată.

Opoziția e de părere că noile măsuri arată că nu mai sunt bani la buget și că Guvernul caută soluții de avarie.

Problemele au apărut din cauza modului în care a fost construit bugetul, consideră analiștii economici.

Până în prezent, Guvernul nu a anunțat o rectificare bugetară pentru acest an, deși în mod obișnuit bugetul trece prin două rectificări pe an.

Potrivit unor surse, bugetele vor fi recalibrate cu ajutorul Fondului de rezervă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite