Guvernul britanic susţine că scriitoarea J.K. Rowling nu ar trebui arestată pentru opiniile sale faţă de persoanele transsexuale. Reacția vine după intrarea în vigoare a unei noi legi în Scoția

Scriitoarea J.K. Rowling/Foto: Profimedia Images
2 aprilie 2024, 16:56 (actualizat 2 aprilie 2024, 20:57)

Guvernul britanic a declarat că J.K. Rowling nu ar trebui să fie arestată pentru opiniile sale despre transsexualitate, după ce autoarea cărții „Harry Potter” a contestat noua lege scoțiană privind infracțiunile motivate de ură prin postări pe rețelele de socializare în care afirma că o serie de femei transsexuale sunt bărbați, transmite Reuters.

Rowling, o proeminentă militantă a criticii de gen, a făcut aceste comentarii luni, în ziua în care a intrat în vigoare infracțiunea de „incitare la ură” legată de vârstă, handicap, religie, orientare sexuală și identitate transgender.

Premierul scoţian Humza Yousaf a declarat că această lege este menită să „protejeze oamenii în faţa unui val din ce în ce mai mare de ură”.

Citește și: J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, a fost acuzată de transfobie în urma unor mesaje postate pe Twitter

„Dacă nu ai un comportament ameninţător sau abuziv şi intenţia de a suscita ură, atunci nu ai de ce te teme în ceea ce priveşte noile infracţiuni create”, a arătat premierul scoțian.

Scoţia se află în avanposturile extinerii drepturilor comunităţii trans, dar o tentativă precedentă de a simplifica procedurile pentru a schimba genul de la naştere au fost blocate de Londra din cauza îngrijorării că ar afecta legislaţia existentă în materie de egalitate.

Noua lege împotriva urii din Scoţia a fost criticată şi pentru impactul său asupra libertăţii de exprimare şi există îngrijorări că ar putea fi folosită pentru a reduce la tăcere unele puncte de vedere, inclusiv pe cele care pledează pentru spaţii destinate exclusiv femeilor.

J.K. Rowling a testat noua lege trecând în revistă pe platforma X 10 femei trans, printre care un violator condamnat, abuzatori sexuali şi activişti pro-trans, şi afirmând că aceştia sunt bărbaţi. „Libertatea de exprimare şi libertatea credinţei au ajuns la final în Scoţia dacă s-a ajuns ca descrierea corectă a sexului biologic al unei persoane să fie incriminată. Momentan nu sunt în ţară, dar dacă ceea ce am scris aici se califică drept o infracţiune conform noii legi, atunci abia aştept să fiu arestată când mă voi întoarce în locul de origine al Iluminismului Scoţian”, a susţinut scriitoarea, ironic.

Autorităţile scoţiene au precizat în trecut că identificarea greşită a genului unei persoane trans nu va fi considerată o infracţiune, conform noii legi. Însă ministrul pentru victime şi siguranţa comunităţii din Scoţia, Siobhan Brown, a declarat luni pentru BBC că aceste chestiuni vor rămâne la latitudinea poliţiştilor.

De cealaltă parte, premierul britanic Rishi Sunak a susţinut că Marea Britanie are o lungă tradiţie a libertăţii de exprimare şi a comentat că noua lege îi dă poliţiei priorităţi greşite. „Nu ar trebui să-i criminalizăm pe oamenii care susţin lucruri de bun simţ despre sexul biologic. Este clar că acesta nu este un lucru bun”, le-a spus reporterilor.

Federaţia Poliţiştilor din Scoţia a comentat că ofiţerii sunt chemaţi să apere noi legi în contextul în care resursele sunt tăiate. „Anticipăm un număr mare de plângeri în legătură cu postări din social media şi este clar că ne va da mult de lucru în plus faţă de îndatoririle de până acum”, conform federaţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite