Greva profesorilor continuă. Sindicatele din Educație au respins oferta guvernului, care prevede creșterea salariilor cu 1000 de lei, respectiv 400 de lei brut. Guvernul vrea să adopte joi ordonanța privind majorările

Greva generala
Greva generala
31 mai 2023, 11:51

ACTUALIZARE Guvernul are pregătit textul ordonanței privind majorările salariale pe care sindicaliștii le-au respins și  pe care a anunțat că o adoptă joi. Textul ordonanței poate fi consultat AICI.

Jurnalistul TVR Vlad Ungar a transmis de la Palatul Victoria că sindicaliștii au stat timp de 15 minute la întâlnirea de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă și liderul social-democrat Marcel Ciolacu. Liderii de sindicat au declarat că grupurile de comunicare de tip WhatsApp pe care le folosesc cu sindicatele ar fi fost infiltrate cu foarte multe persoane care aparțin partidului AUR și care i-ar instiga pe cei mai mulți dintre sindicaliști să continue acestă grevă, cu toate că ei consideră în acest moment că a fost îndeplinit mandatul cu care au venit la negocieri – au obținut o creștere salarială substanțială.

 

 

ACTUALIZARE Liderii de sindicat au anunțat, la ieșirea de la discuțiile de la guvern că oferta a fost respinsă, iar greva continuă: Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizațiile județene au spus foarte clar că se respinge. Vom stabili foarte clar care este limita minimă pe care o vom negocia de acum încolo. Greva continuă.

Liderii de sindicat au mai anunțat că sindicaliștii din educație doresc o mărire cu 2000 de lei brut, în loc de 1000, cât le-a propus guvernul.

 

 

ACTUALIZARE Liderii sindicatelor din educație sunt la guvern pentru o nouă rundă de discuții cu premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Întâlnirea de la guvern ar fi trebuit să înceapă la ora 19.00, dar a întârziat, a transmis Vlad Ungar pentru Telejurnal. Lideri de sindicat care au venit la Palatul Victoria au declarat că ar fi nevoie de anumite corecturi la propunerile făcute de guvern. Iar cadre didactice din teritoriu au declarat că sunt nemulțumite de oferta primită de la guvern și ar vrea să continue greva.

ACTUALIZARE Oferta nu o acceptăm, pentru că sumele sunt foarte mici, a declarat Adriana Radu,  profesoară de istorie, la TVR INFO. Cererile noastre au fost minimale, a subliniat cadrul didactic.

 

 

ACTUALIZARE Liderii de sindicat le prezintă sindicaliștilor cea mai nouă ofertă a Guvernului. E vorba despre majorări salariale de 1000 de lei brut lunar pentru profesori și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Greviștii au obținut și promisiunea unui act normativ prin care Guvernul se angajează să aducă salariul debutanților la nivelul salariului mediu brut. O variantă îmbunătățită față de ultimele propuneri, spun liderii de sindicat.

 

 

ACTUALIZARE Profesorii au fost primii îndreptățiți să primească aceste majorări, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, în prima sa reacție după anunțul guvernului.

 

 

ACTUALIZARE Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că de la ora 19.00 va avea loc o nouă întâlnire cu liderii de sindicat din Educaţie pentru a continua discuţiile în vederea încetării grevei din sistemul de învăţământ. Șeful executivului a anunţat că Guvernul va aproba joi majorarea salariilor cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic şi cu 400 de lei brut lunar pentru personalul nedidactic.

Declarații premierul Ciucă, înaintea ședinței de guvern:

– Am convenit să continuăm dialogul cu reprezentanții sindicatelor astfel încât să găsim o soluție  pentru ca anul școlar să fie finalizat, elevii să își deruleze examenele și să intrăm în normalitate

– Avem nevoie de revenirea la normalitate ca să asigurăm stabilitatea socială și economică

– După întâlnirea  de la Cotroceni, am avut  întâlnirea  cu liderii de sindicat

– Le mulțumesc pentru modul în care am putut să agreăm împreună o propunere de finalizare a conflictului de muncă

– Am convenit să adoptăm într-o ședință de guvern mâine, de 1 iunie,  o OUG prin care sa asigurăm mărirea salariilor la nivelul personalului didactic cu 1000 de lei brut pe lună, iar pentru personalul nedidactic cu 400 de le brut lunar

– Vom asuma în ordonanță încadrarea salariului personalului didactic debutant din învățământul preuniversitar și universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie

– această creștere va reprezenta un avans din creșterea convenită prin noua lege a salarizării

– De la 1 ianuarie 2024, această creștere se va realiza etapizat, în maxim 3 ani, cu o creștere anul viitor cu aproximativ 40 la sută

– Liderii de sindicat vor merge să discute cu membrii de sindicat

– mi-am exprimat convingerea că vor da dovadă de înțelegere

– În seara aceasta la ora 19.00 vom avea o nouă întâlnire pentru a primi un răspuns

 

 

ACTUALIZARE Declarații ale reprezentanților sindicatelor:

– Guvernul ne-a propus azi sa se acorde până la finalul anului o sumă brută lunară de 1000 de lei pentru personalul didactic și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Si OUG prin care în noua grilă de salarizare, profesorul debutant să aibă salariul de plecare egal cu salariul mediu pe economie. Acum mergem la oameni, îi consultăm și vedem care va fi răspunsul.

– Veți afla în curând ce se va întâmpla, dacă încheiem greva

– S-a renunțat la ideea de a se da prime, e vorba de majorări salariale.

– Majorarea e egală la toată lumea, ceea ce e de apreciat

– Le vom prezenta colegilor noștri lista de propuneri și vom vedea ce vor răspunde

 

 

ACTUALIZARE Guvernul a făcut o ofertă sindicatelor și anunță că va „adopta joi prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.”

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor, se arată într-un comunicat al .

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

Este așteptat răspunsul sindicatelor la această ofertă.

ACTUALIZARE Negocierile dintre sindicatele din educație și premier s-au încheiat, sunt așteptate declarații. ședința de guvern care trebuia să înceapă la ora 14.00 a fost decalată.

 

 

ACTUALIZARE Reprezentanții sindicatelor din Educație au consultări cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.

 

 

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au anunţat miercuri că greva din Educaţie va continua şi au decis să nu semneze niciun acord, fie el şi unul girat de Preşedintele României, în urma consultării organizaţiilor sindicale afiliate.

„Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică şi, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor. Menţionăm că solicitările noastre au rămas aceleaşi: majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare; emiterea unei ordonanţe de urgenţă, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic)”, se precizează într-un comunicat comun al celor două organizaţii sindicale, document semnat de Simion Hăncescu, preşedintele FSLI şi Marius Ovidiu Nistor, liderul FSE Spiru Haret.

Peste 20.000 de sindicalişti din sistemul de învăţământ au protestat, marţi, la Palatul Victoria şi în faţa Palatului Cotroceni, solicitând intervenţia de urgenţă a preşedintelui Klaus Iohannis, după ce părţile nu s-au înţeles pentru închiderea conflictului.

„Acţiunile de protest continuă. Colegii noştri sunt singurii care vor decide momentul suspendării acestor acţiuni. Preşedintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situaţia din sistem va trebui să intervină în regim de urgenţă. Este rolul domniei sale de mediator” a subliniat, la Palatul Victoria, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Ulterior, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis îi va primi la discuţii pe reprezentanţii sindicaliştilor din educaţie. În urma discuţiilor, preşedintele României urma să gireze un acord politic semnat de toate partidele aflate la guvernare, care va conţine grila salarială şi termene clare de aplicare.

Sindicaliştii din Educaţie au declanşat greva generală în data de 22 mai 2023

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite