Greva profesorilor continuă, deși au început înscrierile pentru Bacalaureat. Noi negocieri la ministerul Muncii și la Guvern. Marți este anunțat un protest de amploare în București

29 mai 2023, 10:55

Două mii de angajați din școli și grădinițe s-au strâns în faţa Prefecturii din Iași, unde au cerut guvernanților să le accepte revendicările.

În Galați, protestatarii au organizat și un marș până la Prefectură.

La Timișoara, Brașov și Drobeta-Turnu Severin, protestatarii au anunțat că vor continua greva până când Guvernul le va rezolva revendicările.

Sindicatele din Educaţie au anunţat pentru marți un marș prin Capitală, din Piața Victoriei la Cotroceni, şi cer preşedintelui Iohannis să medieze acest conflict.

ACTUALIZARE Liderii sindicatelor din Educaţie s-au întâlnit cu ministrul Muncii și au discutat despre noua lege a salarizării. Apoi au avut noi discuții la Palatul Victoria. După aceste negocieri de la Guvern nu au fost făcute declarații de presă.

 

 

ACTUALIZARE În această seară, la Palatul Victoria, premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar încerca să obțină un acord pe soluția pe care o au în acest moment cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru ca greva din școli să se poată încheia, a transmis Vlad Ungar pentru Ora de Știri. Au ajuns la Palatul Victoria atât liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, cât și ministrul Finanțelor. Ar urma să ajungă acolo și reprezentanții sindicatelor. Este o întâlnire care n-a fost anunțată oficial. În urmă cu câteva ore, reprezentanții sindicaliștilor au venit cu o listă de propuneri la ministerul Muncii. Astfel, ei le-au propus Ligiei Deca, ministrul Educației, și lui Marius Budăi, ministrul Muncii, ca începând cu data de 1 iunie și până la finalul anului, salariile profesorilor să fie calculate în funcție de noul salariu minim pe economie, de 3000 de lei, și nu în funcție de 2550 de lei, cât era până acum. Aceste propuneri se discută în această seară la Palatul Victoria.

 

 

ACTUALIZARE Ministrul Educației, Ligia Deca, a plecat la Palatul Victoria, pentru a avea discuții cu premierul Nicolae Ciucă, după negocierile de la ministerul Muncii cu sindicaliștii din educație. Ce propuneri au sindicaliștii si ce declarații s-au făcut după aceste negocieri a transmis jurnalistul Vlad Ungar, pentru TVR INFO.

 

 

ACTUALIZARE La negocierile care au avut loc la sediul ministerului Muncii, sindicaliștii le-au propus Ligiei Deca, ministrul Educației, și lui Marius Budăi, ministrul Muncii, ca începând cu data de 1 iunie și până la finalul anului, salariile profesorilor să fie calculate în funcție de noul salariu minim pe economie, de 3000 de lei, și nu în funcție de 2550 de lei, cât era până acum, a transmis Vlad Ungar pentru TVR INFO. Sindicaliștii își doresc o creștere a veniturilor cu 25 de procente și vor o garanție clară a faptului că, în noua lege a salarizării, salariul unui profesor debutant va fi echivalentul salariului mediu pe economie. Salariul mediu net pe economie este de 4 554 de lei. Asta ar însemna ca începând cu data de 1 ianuarie 2024, un profesor debutant să câștige lunar această sumă, în timp ce profesorii cu mai multă experiență profesională, grade didactice superioare, să ia o sumă mai mare. Un  profesor cu peste 20 de ani de experiență ar urma să ajungă, conform grilei din 2o24,  din noua lege a salarizării, la o sumă de aproximativ 7200 – 7300 de lei pe lună net.

După discuțiile de la ministerul Muncii, Ligia Deca a plecat spre Palatul Victoria, unde va vorbi cu premierul Nicolae Ciucă, dar și cu Marcel Ciolacu, despre aceste propuneri și vor veni cu o soluție astfel încât greva să se încheie.

 

 

ACTUALIZARE Ligia Deca, ministrul Educației, la ieșirea de la negocierile cu sindicaliștii: Nu suntem în situația să temporizăm calendarul de examene anunțat, doar desfășurarea evaluării pentru clasa a VI-a. Calendarul pentru examenele naționale rămâne în picioare. Perioada de înscriere la Bacalaureat continuă până pe 7 iunie. Niciun elev nu va rămâne cu situația neîncheiată. Niciun elev nu va ajunge în situația să nu-și dea examenele. Până la finalul acestui an școlar, vom încheia situația. Toți elevii se vor înscrie la examene și data va fi stabilită astfel încât toți elevii să poată să susțină examenele.

 

 

ACTUALIZARE Reprezentanții sindicaliștilor au ieșit de la negocierile pe care le-au avut la ministerul Muncii, fără a se ajunge la un consens.

 

 

ACTUALIZARE Profesorii au ieșit în stradă, în fața Prefecturii Timiș. “Respect și salarii decente” sunt solicitările acestora. Protestatarii spun că greva din învățământ a trecut granița solicitărilor salariale. Este vorba despre condiții mai bune în învățământ, condiții decente, despre 6% din PIB alocat sistemului de învățământ, despre respect pentru cadrele didactice și pentru personalul care lucrează în educație.

În Timișoara s-au strâns sute de protestatari. Este a doua zi în care se iese în stradă, la Timișoara. Protestele vor continua marți, când va avea loc și un miting și se va pleca în marș din Piața Victoriei, se va trece pe la Primărie si vor ajunge din nou la sediul Prefecturii.

Este a șasea zi de grevă în care profesorii ies în stradă pentru că susțin că oferta cu care a venit Executivul este una rușinoasă și vor ceea ce au cerut: majorare salarială cu 25% și vor să fie respectați și auziți.

ACTUALIZARE Cu puțin timp în urmă a început ședința de negocieri de la Ministerul Muncii. Participă ministrul Muncii Marius Budăi, ministrul Educației Ligia Deca și reprezentanții sindicatelor, care nu vor să renunțe. Își doresc o majorare a salariilor cu 25%.

Pe de altă parte, Marius Budăi a precizat faptul că niciodată nu sunt bani, dar trebuie să se găsească o soluție. Profesorii spun că nu vor să renunțe la această variantă și că își doresc să aibă o garanție, într-un act normativ. Profesorii vor ca în acesta să fie specificat că vor crește salariile, în așa fel încât salariul unui debutant să fie echivalent cu salariul mediu pe economie. În acest moment, salariul mediu net pe economie este de 4.554 de lei.

Pe de altă parte, Ministerul Educației a anunțat o nouă modificare a Evaluării naționale pentru clasa a VI-a. Aceasta va avea loc în zilele de 12 iunie – Limbă și comunicare, respectiv 13 iunie – Matematică și științe ale naturii. Aceasta este a doua amânare a Evaluării naţionale la clasa a VI-a în contextul grevei cadrelor didactice.

Luni dimineața a avut loc o ședință în care ministrul Muncii a încercat să afle în ce limite poate să crească salariile profesorilor, iar la negocierile de acum pune pe masă principalele scenarii.

Ministerul Educației le recomandă părinților să îi înscrie pe elevii de clasa a VIII-a la Evaluarea națională și pe cei care vor să susțină examenul de Bacalaureat, în școlile în care acest lucru este posibil.

Marius Budăi, ministrul Muncii: Este clar că atunci când propui un minim pentru debutant, trebuie să crești grila în continuare. Și aici, cu încadrarea în toate prevederile din PNRR. Urmează aceste discuții tehnice și vedem la ce variantă ajungem în final. Niciodată nu sunt bani, dar noi trebuie să ajungem la o variantă corectă pentru toată lumea.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor Spiru Haret: Revendicările nu s-au schimbat. Mesajul pe care l-am transmis ultima dată nu era legat strict de acea majorare a veniturilor cu 25%, pentru cei care lucrează în sistemul de învățământ preuniversitar. Mesajul era legat și de un act normativ, respectiv o ordonanță de urgență prin care să se stabilească că la realizarea grilei de salarizare se va folosi ca reper salariul debutantului, care va trebui să fie echivalentul salariul mediu brut pe economie. În situația în care cele două condinții vor fi îndeplinite, atunci vom putea comunica colegilor din teritorii și se vor putea pronunța ca atare.

ACTUALIZARE La Colegiul Național I. L. Caragiale din Capitală, secretariul nu este în grevă, așa că înscierile se pot derula conform calendarului.

Elevii de clasa a XII-a se pot înscrie la examenul de Bacalureat în perioada 29 mai – 7 iunie.

În alte licee din București și din țară nu pot fi făcute înscrieri, pentru că personalul din unitățile de învățământ respective continuă greva.

E o situație dublă, în unele școli înscrierile pot fi făcute, în altele nu. Elevii care sunt în situația în care nu se pot înscrie, nu au prea multe variante, în acest moment. Aceștia pot doar să aștepte o eventuală decizie a Ministerului Educației sau o soluționare a acestui conflict, între Guvern și sindicatele din Învățământ.

Candidații se pot înscrie începând de luni, 29 mai, iar “directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”, anunță ministerul Educației. Cererea de înscriere poate fi consultată și descarcată aici.

De precizat, calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Termenul contestațiilor la probele de aptitudini și de limbă străină a fost decalat.

Luni și marți greva va continua. Marți este anunțat un protest în București, cu peste 20.000 de oameni, spun sindicaliștii din Educație. E un protest similar cu cel din săptămânile trecute, doar că, de această dată, după manifestația din Piața Victoriei protestatarii se vor muta în fața Palatului Cotroceni.

E o zi importantă astăzi. Începând cu ora 14.00, liderii celor trei federații sindicale din sistemul de Învățământ vor merge la Ministerul Muncii. Acolo, încep negocierile între ministrul Muncii și sindicaliști pe noua lege a salarizării, de unde vor fi transmise și declarații, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite