Grevă de avertisment în peste 800 de primării din ţară. Reprezentanții angajaților au discutat cu cei ai Ministerului Muncii

31 ianuarie 2024, 13:30 (actualizat 31 ianuarie 2024, 20:32)

Grevă de avertisment în administrația locală. Angajații din peste 800 de primării au oprit lucrul, timp de două ore și cer salarii mai mari și condiții mai bune de lucru. Sindicaliștii au început negocierile cu Guvernul și avertizează că, dacă nu vor ajunge la un consens, urmează grevă generală din 5 februarie.

Cetățenii care au avut probleme de rezolvat la primăria comunei Tunari, din județul Ilfov, au avut surpriza să constatate că angajații instituției au oprit lucrul, între orele 11.00 și 13.00.

Angajatii primăriei au protestat în fața instituției din cauza salariilor mici și cer condiții mai bune de lucru.

LUMINIŢA RUŞTI – secretar general, comuna Tunari, jud. Ilfov: Principala revendicare a noastră este aplicarea în totalitate, în administrația publică, a (…) legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din bugetul de stat.

În grevă de avertisment au intrat și colegii lor din peste 800 de primării din mediul rural, adică peste o pătrime din total.

Sindicaliștii reclamă că lucrătorii din primării nu au mai beneficiat, în ultimii ani, de creșteri salariale precum alte categorii de bugetari. Au făcut calcule și cer guvernanților o creștere a veniturilor cu 30%.

DAN CÂRLAN – vicepreşedinte, Federaţia COLUMNA-SCOR: Jumătate din primăriile din comunele din România sunt plafonate cu salariile sub nivelul viceprimarului, iar viceprimarul din aceste comune, potrivit legii, are un venit net mai mic decât muncitorul necalificat din construcții.

Liderii de sindicat vor continua, joi, negocierile cu reprezentanții Ministerului Muncii. În situația în care nu vor ajunge la un consens cu oficialitățile, sindicaliștii din administratia locală au anunțat deja că vor intra în grevă generală, de luni, 5 februarie.

––––––––––––––––––––––––––––––––––

Federaţia Columna SCOR, reprezentativă la nivelul sectorului de activitate Administraţie Publică, şi reprezentanţi din peste 800 de primării din comune şi oraşe a protestat miercuri printr-o grevă de avertisment în instituţiile unde îşi desfăşoară activitatea, între orele 11.00 – 13.00. Ei sunt nemultumiţi de salarii și de condițiile de lucru. Greva generală e anunțată pe 5 februarie. Vicepreşedintele Federaţiei Columna – SCOR, Dan Cârlan, a declarat după discuţia cu reprezentanţii Ministerului Muncii, că a obţinut promisiunea de a avea o discuţie aplicată cu decidenţii politici care pot soluţiona revendicările sindicaliştilor din Primării.

„Astăzi am discutat cu secretarul de stat din Ministerul Muncii şi cu consilierul de stat din echipa premierului responsabil cu dialogul social. S-au schimbat multe după aceste discuţii – este prima dată după un an jumătate când avem dialog, când oamenii arată că înţeleg perfect ceea ce le spunem şi când primim contrapropunerea de a avea o discuţie aplicată cu decidenţii politici din ministere, înainte de a lua decizia finală, vineri, cu privire la mersul acţiunii de protest”, a afirmat Cârlan.

Întrebat dacă se va mai intra în grevă pe 5 februarie, el a precizat că, în urma şedinţei Consiliului Naţional al federaţiei de vineri dimineaţa şi după ce vor avea loc, joi, discuţiile cu ministerele implicate, se va lua o decizie în acest sens.

„Foarte probabil mâine va avea loc o discuţie la nivelul de decizie politică, al Guvernului, cu ministerele implicate – Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Dezvoltării, pentru a vedea, ca urmare a discuţiei de astăzi şi a evaluărilor pe care le va face fiecare dintre aceste ministere, unde putem ajunge vizavi de solicitările pe care le avem”, a explicat reprezentantul sindicaliştilor.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă, salariile angajaţilor din Primăriile mici sunt îngheţate la 70% din nivelul prevăzut de lege.

„Cerinţa noastră este de a se elimina discriminarea faţă de celelalte familii ocupaţionale din sistemul bugetar care au fost aduşi cu toţii în cursul anului trecut prin ordonanţe de urgenţă până la nivelul prevăzut în lege pentru anul 2022. Nimeni nu are salariul pe care îl prevede legea, suntem în 2024, dar, dacă toată ţara a fost adusă la nivelul anului 2022, doar noi, administraţia publică locală, suntem la nivelul anului 2021”, a susţinut Dan Cârlan.

„Revendicarea principală este salarizarea. Ani la rând, prin ordonanţele-trenuleţ, salariaţii din administraţia publică locală, administraţiile mici, acesta fiind specificul protestului, au fost defavorizaţi. La comune, coeficientul 3 al viceprimarului asigură o indemnizaţie sau un salariu net mai mic decât al muncitorului calificat din construcţii. dacă situaţia asta se întâmplă la viceprimar, vă daţi seama ce se întâmplă şi cu oamenii din subordine, cu studii superioare, plătiţi mai prost decât un muncitor necalificat din construcţii„, a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Columna – SCOR, Lucian Puiu.

El a precizat că angajaţii din Primăria Municipiului Bucureşti nu sunt implicaţi în protest pentru că primarul general are un coeficient de salarizare care permite „o marjă foarte mare de negociere şi de majorări salariale”.

Potrivit lui Puiu, dacă negocierile de miercuri cu reprezentanţii Guvernului eşuează, angajaţii din primării vor declanşa, pe 5 februarie, pe termen nelimitat. 

Urmărește-ne pe Google News