GRECO recunoaște progresele în promovarea integrității și în prevenirea corupției în Republica Moldova, dar solicită și unele ameliorări

Consiliul Europei/ Autor: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro
12 martie 2024, 13:52 (actualizat 12 martie 2024, 13:53)

Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei a recunoscut progresele înregistrate de Republica Moldova în punerea în practică a unui cadru instituţional şi juridic vizând promovarea integrităţii şi prevenirea corupţiei în rândul înalţilor funcţionari de la nivelul executiv al guvernului central, dar a solicitat şi unele ameliorări în mai multe domenii, indică un comunicat al Consiliului Europei, difuzat marţi.

GRECO recunoaşte că Republica Moldova a dezvoltat un cadru instituţional de integritate compus din Centrul naţional de luptă împotriva corupţiei, Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) şi Parchetul anticorupţie. De asemenea, este în vigoare o strategie naţională pentru integritate şi combaterea corupţiei.

Cadrul juridic în materie de integritate cuprinde mai multe legi referitoare la chestiuni precum evaluarea integrităţii instituţionale, gestionarea riscurilor de corupţie instituţională, declararea şi verificarea patrimoniului şi intereselor personale. În ianuarie 2024 a intrat în vigoare o nouă lege privind accesul la informaţii de interes public, iar în octombrie 2023 o lege privind protejarea avertizorilor de integritate.

Raportul GRECO identifică o serie de domenii unde sunt necesare îmbunătăţiri.

Astfel, autorităţile ar urma să adopte un cod de conduită pentru persoanele care ocupă înalte funcţii în executiv (PHFE) de o manieră care să vizeze toate aspectele de integritate pertinente şi să pună în practică un mecanism de monitorizare credibil şi eficace.

De asemenea, raportul notează că activitatea de lobby nu este reglementată ca atare, că nu există un control eficace al restricţiilor după încetarea funcţiilor PHFE şi le solicită autorităţilor să remedieze aceste lacune.

Pentru a asigura coerenţa deciziilor inspectorilor de integritate ai ANI şi o repartizare egală şi echitabilă a volumului de muncă între ei, ar trebui să fie pus în aplicare un mecanism de control intern.

În plus, GRECO consideră că mandatul actual al Parchetului anticorupţie şi resursele insuficiente au afectat urmărirea eficientă în justiţie în cazuri de corupţie la nivel înalt.

În ceea ce priveşte poliţia şi poliţia de frontieră, GRECO cere adoptarea de măsuri pentru a remedia practica răspândită a promovării în posturi de încadrare interimară. De asemenea, este necesară elaborarea unor coduri de conduită specifice, completate cu orientări practice şi un mecanism de control.

Este de aşteptat ca autorităţile să prezinte un raport către GRECO privind punerea în practică a celor 25 de recomandări până la 30 iunie 2025, pentru a putea evalua nivelul de conformitate al ţării.

Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite