Grâu mai ieftin, pâine la fel de scumpă. Fermierii sunt îngrijoraţi că ies în pierdere şi mizează pe o recoltă mai bogată pentru a-şi recupera investiţia
Grâul s-a ieftinit în ultima perioadă, iar preţurile au ajuns chiar şi cu 20% mai mici decât în perioada similară anului trecut. Fermierii sunt îngrijoraţi că ies în pierdere şi mizează pe o recoltă mai bogată pentru a-şi recupera investiţia. Procesatorii susţin însă că nu pot ieftini pâinea şi alte produse de morărit pentru că toate analizele făcute arată că materiile prime se vor scumpi din nou, la bursele internaţionale.
Daniel Radu e fermier și cultivă cereale pe o suprafață de peste 1.200 de hectare în județul Ilfov. Mizează pe o recoltă bună la vară, mai ales că vremea a fost favorabilă pentru agricultură. Cea mai mare problemă e însă prețul grâului, care a scăzut în ultima perioadă chiar și la 90 de bani pe kilogram, în Muntenia.
Prin telefon, IONEL ARION, preşedinte Federaţia PRO AGRO: Pe vreme ce ne depărtăm şi mai mult de Portul Constanţa, în ţară preţul este şi mai mic. În centrul ţării ajungând şi la 65-70 de bani per kilogram. Aceste preţuri nu pot acoperi costurile de producţie.
De exemplu, la sfârșitul lunii aprilie, grâul costa, în medie, cu 20% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, conform statisticilor din piață. Analiștii spun că ieftinirea cerealelor e o consecință a cantităților mari scoase la vânzare, pe piețele internaționale, de exportatori precum Federatia Rusă și Ucraina.
CEZAR GHEORGHE – analist al pieţei agricole: În afară de Rusia, care a avut cote de export si recoltă foarte mare în sezonul precedent mai avem Ucraina care efectiv a basculat pe tot teritoriul Uniunii Europene foarte mare parte din marfa ei. (…) Aceste două condiții au dus la scăderea dramatică a prețului grâului.
Ieftinirea cerealelor s-a simțit diferit la raft, în funcție de produs.
CĂTĂLIN DEACU – jurnalist TVR: Pâinea și produsele de franzelărie printre care chiflele, cornurile și lipiile s-au scumpit usor în ultima perioadă. Cele de morărit, precum făina și mălaiul au avut prețuri ceva mai mici la începutul primăverii, decât în perioada similară a anului trecut, arată cele mai recente date ale Instititului Național de Statistică.
Procesatorii sustin însă că se așteaptă că, în perioada următoare, grâul și alte materii prime să se scumpească la bursele internaționale. Și în aceste conditii nu pot reduce prețurile.
Prin telefon, VIOREL MARIN, preşedinte, Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie: O tendinţă pe aceste preţuri mici s-ar putea să mai dureze maxim o săptămână. Dar dacă preţurile cresc în continuare şi stocurile se epuizează, grâul se va cumpăra mai scump şi implicit făina va fi mai scumpă.
Analiștii nu exclud ca prețurile materiilor prime, din noua recoltă, să mai crească, în lunile următoare, în condițiile în care cel mai mare exportator, Federația Rusă se confruntă cu seceta, pe suprafețe mari.