Gorbaciov își dorea un comunism cu față umană și fără despoți

3 septembrie 2022, 11:09

Lech Walesa, fostul președinte al Poloniei și fostul lider al Sindicatului Solidaritatea: Sigur că trebuie să îl judecăm pozitiv pentru că a ajucat un rol important, dar a fost constrâns. Nu a fost ca și când și-ar fi dorit asta, dar situația l-a forțat. Comunismul se prăbușea, erau din ce în ce mai multe mișcări și el căuta o soluție de a salva comunismul.

O soluție ar fi fost să scape de despoții din lagărul comunist ca Eric Honecker sau Nicolae Ceaușescu.

Nicolae Melinescu, fost realizator TVR: Ultima întâlnire a lui Ceușescu cu Gorbaciov, în iunie, când a avut loc ultima întâlnire  a elefanților. Protocolul era ca președintele Uniunii Sovietice să aibă o discuție tete-a-tete cu șeful statului gazdă de aproximativ 15 minute. Era o întâlnire neprotocolară. Au intrat doar ei doi, fără translator, într-un birou de la Comitetul Central. Cei doi au început să vorbească foarte tare. Ceaușescu spunea în rusește: ”nepravda”! (Nu e adevărat!), iar celălalt încerca să îl lămurească că este cazul să cam reducă motoarele pentru că istoria îi va pedespi pe cei care nu înțeleg, lucru pe care i l-a spus și lui Honecker la Berlin, în data de 1 septembrie.

La 25 de ani de la căderea comunismului, rușii spuneau că americanii s-au grăbit să-și adjudece victoria războiului rece. Gorbaciov încă îl susținea atunci pe Vladimir Putin care se pregătea să anexeze Ucraina.

Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al URSS: ”Când s-au încheiat acordurile de la Belaveja, prin care s-a diszolvat URSS, Rusia a aplaudat. În acel parlamnet rus toți spuneau că e bine pentru că Gorbaciov pleacă de la Kremlin.Nu a fost nicio dezbatere. Nimeni n-a scos o vorbă despre Crimeea, care a fost tranferată la Ucraina într-o secundă.”

În Rusia, în cercul intim al lui Vladimir Putin, destrămarea URSS-ului a fost o greșeală catastrofală. S-a spus despre Gorby că a fost omul care a pierdut un imperiu.

Gorbaciov nu a făcut nicio declarație publică despre războiul din Ucraina, deși fundația sa a cerut încetarea ostilităților încă din a doua zi după invazie. Prietenii spun că ultimul președinte al URSS era supărat din cauza războiului care, spunea Gorbaciov, i-a subminat opera vieții.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite