Gheorghe Lazăr, un titan al educației, pedagogiei și învățământului românesc
În anul 1779, la 5 iunie, se năștea la Avrig Gheorghe Lazăr. Un om de o moralitate și de o cultură impecabile care a fost pentru educația, pedagogia și învățământul românesc, cel puțin ce a însemnat Eminescu pentru literatura noastră.
Avea cunoștinte profunde de istorie, filosofie și teologie. A candidat la postul de episcop pe care nu l-a obținut pentru că susținea trecerea învățământului în limba română în dauna slavonei tradiționale.
Un orator care îl concura cu mare succes pe Cicero, susțineau elevii lui preferați, Ion Heliade Rădulescu și Petrache Poenaru.
A recreat din nimic Liceul „Sfântul Sava”, înființat cu predare în greacă, de Brâncoveanu, liceu care există și astăzi și unde au învățat mari români precum Bălcescu, Arghezi, I. C. Brătianu. În mod amuzant Liceul Sava nu-i poartă numele, care nume e dat ulterior, în 1861 de Alexandru Ioan Cuza, unei alte instituții de învățământ, care ființează și astăzi în București.
Liceul lui Gheorghe Lazăr se numește Sava, iar liceul lui Cuza se numește Lazăr. Nu e de mirare. Nici „Liceul” lui Aristotel, creatorul termenului, nu se numea „Aristotel”…