George Friedman, interviu exclusiv TVR INFO: Întotdeauna ar trebui să ne pregătim de un război. Rușii caută o anumită structură, care să servească ofensiv și defensiv. Vechea Europă nu este foarte bună să se apere pe sine. Însă cred că rușii sunt mult prea ambițioși

George Friedman
18 ianuarie 2024, 23:12 (actualizat 19 ianuarie 2024, 09:09)

Invitat special la TVR INFO, George Friedman, fondator şi preşedinte al organizației Geopolitical Futures, a făcut o evaluare a situației geopolitice în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, pornind de la o perspectivă globală a relației Rusia-China, dar și a relației Beijingului cu Washingtonul. El nu s-a ferit să reliefeze slăbiciunile „vechii Europe”, care „nu este foarte bună să se apere pe sine”, în condițiile în care Putin urmărește să creeze o structură ce să servească drept o entitate ofensivă și defensivă. „Ce putem să vedem este că Rusia încearcă să creeze fundamentele unei noi Europe”, spune George Friedman. „Însă cred că rușii sunt mult prea ambițioși – ca și multe din planurile lor, au multe elemente de eșec care pot fi observate”, admite strategul.

„În momentul de față, SUA reprezintă cea mai mare forță economică. Armata sa este substanțială și este cam cea mai mare pe glob. Oamenii vorbesc că nu mai este o lume unipolară, ce putere are cea mai mare economie? Ce putere are capacitatea de dispersie militară? Ne luptăm în Ucraina fără o singură victimă. Am trimis armele către ucraineni și ei trebuie să lupte. Aș spune – ce vedem în practică este evoluția unei lumi unipolare, unde Statele Unite, datorită unui grad mai înalt de sofisticare, stau în spate și se uită ce se întâmplă în conflictul ruso-ucrainean. Vedem același lucru în Orientul Mijlociu, vedem asta și în Ucraina. Deci este o altă America. Dar puterea și potențialul sunt enorme”, a subliniat Friedman.

„China este un miracol economic enorm. Nu a fost niciodată enormă, a flirtat la un moment dat cu rușii, la un moment dat a avut și un conflict, în anii ’70, cu ei. Dar niciodată nu a fost o putere economico-militară. Problema cu miracolul economic este că la un moment dat se încheie miracolul. Dacă Rusia – Putin stă acolo și spune ‘nici măcar nu pot să câștig cu Ucraina’, e jenant. Chinezii spun ‘trebuie să-i implorăm pe americani să ne lase pe piața lor’. Ei spun că astăzi e o lume nouă. Lumile noi se întâmplă rar. Structurile de bază, interesele de bază se schimbă foarte încet și e posibil ca, în timp, Rusia și China, împreună, să conlucreze. Dar Mao Zedong n-a avut niciodată încredere în ruși, rușii n-au avut vreodată încredere în Mao Zedong și este un principiu pe care l-au respectat. Trebuie să înțelegeți că Rusia a invadat China de nenumărate ori în ultimele secole. Relația între cele două țări a fost, chiar și sub auspiciile comunismului, una foarte atentă. Mao îl ura pe Hrușciov, Hrușciov a invadat China. Dacă ne uităm la realitatea factuală, acestea sunt două țări care au un trecut tulburat. Pot să strângă frontul împreună, dar atunci când a fost Ucraina invadată, China nu a intrat în fluxul acelui război. (…) Lumea se schimbă continuu, evident. Puterea americană va intra în declin, se întâmplă, e natural. Dar la momentul actual, nu asta vedem. Iar asta este tulburător pentru chinezi și de aceea sunt forțați să spună asta”, a explicat Friedman.

Întrebat dacă Europa ar trebuie să se pregătească de un război în viitorul apropiat, analistul a răspuns: „Întotdeauna ar trebui să ne pregătim de un război.”

„Asta face Europa. Dar ceva tulburător cu rușii este faptul că acum rușii examinează ce se întâmplă după războiul cu Ucraina. Ei știu că la un moment dat acest război se va încheia, știu că vor avea un anumit avantaj, dar nu cel pe care și-l doresc. Ce își doresc rușii? Și-au pierdut imperiul atunci când s-a prăbușit URSS-ul. Atunci când se uită la lume, în viziunea lor este o lume dezordonată, periculoasă și americanii sunt acolo. Ce vor să facă rușii este să creeze la un moment dat o coaliție în apropiere de granițele lor între acele popoare – îi vedem pe maghiari, eu însumi sunt maghiar, deci pot să spun asta, sârbii. Și în fiecare din aceste situații, ce caută rușii este o anumită structură care să servească drept o entitate ofensivă și defensivă. De ce suedezii au spus acest lucru, că se pregătesc de un atac, nu știu. O consider o declarație. Dar are un dram de adevăr. Vă dau un exemplu – în Finlanda, vorbim de 800 de mile, peste o mie de km de graniță cu rușii. Finlanda acum e o parte din NATO, dacă rușii atacă, trebuie să acționăm. Noi, cu toții, și dvs., și americanii, împreună. Și asta ar fi foarte dificil. Dar dacă tu ești Putin și te gândești cu adevărat la viitor, trebuie să vezi care este structura care va exista post-războiul ucrainean și vor căuta o structură pe care o pot apăra și poate oportunist să avanseze în acea structură. Putin a spus că decăderea URSS-ului a fost cel mai mare dezastru geopolitic din ultima sută de ani. Nu știu dacă la nivel global, dar cu siguranță în istoria rusă. El este un om al KGB-ului, care a lucrat în Germania de Est, în echivalentul CIA. A plâns când URSS-ul a căzut și el vrea să restaureze și încearcă să creeze alianțe pe acest plan. (…)

Cu siguranță au influență și întotdeauna au avut influență în Serbia. Asta nu e ceva nou. Serbia încă își aduce aminte de bombardamentele NATO din ’99 și se uită la Rusia ca la o contrapondere cu americanii. Își doresc să fie prieteni, dar au un istoric cu noi. Însă întotdeauna sârbii au fost mai apropiați de ruși. Acum, dacă ne uităm la maghiari, acolo vedem o țară unde, dacă ar fi ca rușii să atace Europa, sper să nu, punctul de intrare este Ungaria. Dacă tu cobori din munți, cât de departe ești, odată ce ai ajuns în Ungaria, de Austria și de puterile vestice? Nu spun că asta vor face. Dar cei caută ei? Caută relații cu țări strategic importante – Serbia fiind vârf de lance într-o zonă, Ungaria cu siguranță nu este pregătită să creeze un coridor pentru ei, dar ce putem să vedem este că Rusia încearcă să creeze fundamentele unei noi Europe.

Vechea Europă nu este foarte bună să se apere pe sine. Uniunea Europeană în realitate nu are un cuvânt de spus, NATO într-o mare proporție reprezintă, de fapt, SUA, și vă o deschidere în acest sens rușii și încearcă să intre acolo. Însă cred că rușii sunt mult prea ambițioși, iar ca și multe din planurile lor, au multe elemente de eșec care pot fi observate. Însă de ce nu? De ce, după războiul din Ucraina, nu ar încerca Rusia, într-o formă sau alta, să își crească puterea, adâncimea strategică? Rușii știu foarte bine că pericolul împotriva Rusiei vine din Europa, nu din China. Sunt europenii – Napoleon, Hitler – care au venit în țara lor. Deci ar fi ilogic pentru ei să nu încerce să facă asta. Dacă va avea succes e o discuție mult mai lungă. Însă cu siguranță el face ceea ce cred eu că va face. Se pregătește pentru un război în Europa. (…)

Rușii sunt foarte conștienți că au pierdut acest război cu Vestul. Chiar și războiul din Ucraina sunt încă atenți. Știți, războiul (…) este un plan pe care ți-l faci, cu anumite riscuri. Trebuie să înțelegem cum fiecare caută slăbiciunile NATO. Este o alianță, într-adevăr, dar e o alianță în care ai opțiunea de a alege dacă vrei să participi activ. La fel și Uniunea Europeană. Dacă ne uităm în Europa, realitatea e că nu vedem o Europă unită, ci una foarte fragmentată, unde Statele Unite încearcă să, cum se spune, să conducă o turmă de pisici. Însă dacă ne uităm la europeni, în discursul lor și discordia de care dau dovadă, la deschiderea pe care o văd aici, îți asumi acest risc? Un risc mare. Dar dacă nu își asumi acel risc, ar fi în termenii altcuiva acest război.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite