Furnizorii nu sunt de acord cu prelungirea schemei de plafonare la gaze și electricitate
Inițiativa Ministerului Energiei de a prelungi plafonarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale stârnește nemulțumirea furnizorilor. Companiile de utilități reclamă că statul are întârzieri mari la plata deconturilor de anul trecut și se tem că nu sunt bani în buget pentru noile măsuri de sprijin.
Ministerul Energiei a publicat proiectul Ordonanței de Urgentă care prevede prelungirea schemei de plafonare a tarifelor la energie, facilitate care expiră la 31 martie. Consumatorii casnici vor beneficia de prețul plafonat la gazele naturale, de 31 de bani / KWh, până la 31 martie 2026. Tarifele la energie electrică de 68 de bani, 80 de bani și 1,3 lei / KWh, care variază în funcție de consum, se vor aplica doar până la 30 iunie, anul curent. De prețurile reglementate vor beneficia și firmele, dar și o serie de instituții.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Această schemă de plafonare a avut beneficii. I-a protejat pe români. Ne vom strădui să menținem schema o perioadă de timp la energie electrică, cel mai probabil un alt interval mai lung la gaz dintr-o rațiune tehnică. (…) Necesitatea de a reumple depozitele de gaz.
Furnizorii nu sunt de acord cu prelungirea schemei de plafonare. Reclamă că statul le datorează peste 8 miliarde de lei, iar în bugetele ministerelor Energiei și Muncii au fost prevăzute doar câte 1,5 miliarde de lei.
Laurențiu Urluescu, preşedintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică: Există o datorie mare a statului către furnizori. Aproape tot anul 2024 nu a fost plătit. Furnizorii sunt deja într-o situație delicată (…) Prelungirea acestei situații nu poate fi benefică pentru domeniul furnizării de energie.
Producătorii vor fi obligați să vândă gazele naturale către furnizori la un preț plafonat de 120 de lei MW/h. Prețul plafonat e acum de aproape trei ori mai mic decât cel de la bursă.
Daniel Apistol, directorul general al Federaţiei Patronale a Energiei: Am avut discuții cu privire la (…) necesitatea creșterii prețului reglementat cu care producătorii de gaze sunt obligați să vândă furnizorilor. Trebuie adaptat acest nivel de preț la condițiile de piață. Considerăm că protecția trebuie să se facă la nivelul clienților finali casnici, nu și a clienților non-casnici. Solicitam încă o dată eliminarea măsurilor de supra-taxare a producătorilor.
Producătorii de energie electrică vor fi obligați să suporte o contribuție la Fondul de Tranziție Energetică deși măsura a fost declarată, recent, neconstituțională.
Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică HENRO: În trei luni nu mă aștept să se întâmple legat de această supra-impozitare niște modificări semnificative. Neavând încă publicată (…) motivarea nu știm exact la ce s-a referit decizia Curții Constituționale și cui se aplică pentru că nu a fost atacată de toți producătorii, doar de o parte.
După ce piața va fi reliberalizată, vor primi ajutor doar consumatorii vulnerabili. Proiectul Ordonanței de Urgență mai prevede obligația ca Ministerul Muncii să pregătească până la 15 iunie metodologia în baza căreia vor fi identificate persoanele cu venituri mici, care vor primi ajutoare. O variantă luată în considerare e acordarea de carduri care vor fi încărcate cu diferite sume cu ajutorul cărora vor putea fi plătite facturile la energie electrică și gaze naturale.
Proiectul Ordonanței de Urgență care prelungește schema de plafonare și după 1 aprilie urmează să fie adoptat de Guvern.