Frână în industria auto, după majorarea TVA și suspendarea programului Rabla

9 iulie 2025, 20:54

Industria auto trage un semnal de alarmă. Majorarea TVA va scumpi producția de mașini din România și va crește prețurile autovehiculelor noi și componentelor aduse din alte țări. La rândul lor, cei care intenționau să-și cumpere autoturisme pun frână planurilor. Oamenii spun că nu au cum să acopere diferențele de preț. Și se tem să mai facă, în această perioadă, cheltuieli mari.

Nicolae muncește în Anglia și a venit de curând acasă, în București, cu intenția de a-și cumpăra o mașină nouă, electrică.

Măsurile anunțate de Guvern în ultima perioadă i-au dat planurile peste cap. În primul rând, creșterea TVA de la 19 la 21% l-a făcut să se răzgândească. Și nu este singurul.

Nu, pentru că TVA-ul este foarte mare și nu se merită. Este din ce în ce mai greu. Îți iei o mașină electrică, dar guvernul nu te ajută foarte mult, să vină cu un voucher, să vină cu ceva, să te ajute, spune Nicolae.

Majorarea TVA va duce nu doar la scumpirea vehiculelor noi, ci și a pieselor, atât pentru consumatorii finali, cât și pentru companiile din industrie.

Adrian Negrescu, analist fiscal: În actualele condiții, mulți dintre români probabil își vor reconsidera achiziția unei mașini, mai ales a unei mașini noi. Probabil va avea de câștigat piața mașinilor second hand, măcar din prisma prețurilor de achiziție.

Reprezentanții industriei auto spun că, dincolo de regândirea ofertelor, mulți vor încerca să iasă pe piețele din Bulgaria, din Ungaria și să găsească noi piețe, pentru a contracara efectele creșterilor de taxe din România.

Suspendarea programului Rabla duce și mai mult la agravarea situației.

Adrian Sandu, preşedinte, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România: Avem încredere că programul Rabla va demara în scurt timp, în așa fel încât să își facă simțite efectele pozitive pe piață, altfel, ne vom afla la final de an 2025, cu reducere de 50% din vânzările autovehiculelor noi, în favoarea importurilor vehiculelor second hand, care sunt nefiscalizate în marea lor majoritate, poluante și vechi, peste 85% din aceste vehicule fiind eligibile pentru programul Rabla.

Dragoş Porojnicu, jurnalist TVR: Creșterea accizelor pentru carburanți cu 10% ar putea avea, de asemenea, efecte serioase asupra industriei. Deși se discută despre o schemă de restituire parțială pentru companiile de transport, costurile mai mari la pompă ar putea descuraja utilizarea intensivă a autovehiculelor.

Se adaugă impozitul suplimentar pe cifra de afaceri, pe care îl vor plăti băncile, ceea ar putea duce la condiții de creditare mai stricte sau la rate mai mari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite