FOTO și VIDEO Catedrala Națională a fost sfințită de Patriarhiul Ecumenic Bartolomeu și Patriarhul Daniel, în prezența a peste 40 de mii de oameni










































































Ceremonia religioasă a început cu slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, prăznuită în această zi, în faţa Catedralei, la ora 8:00, a continuat cu Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale, urmată de Sfânta Liturghie. Slujba a fost oficiată Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul Daniel, în prezența Mitropolitului de Patra, Hrisostom, și a membrilor Sfântului Sinod al BOR, alături de 100 de ierarhi din țară și din străinătate.
Slujba de sfințire a Catedralei a început cu taina redeschiderii porților, simbolizând intrarea Domnului în templu.
În Catedrală a urmat ritualul de sfințire a catapetesmei, unică în lume, atât prin dimensiune cât și prin frumusețea icoanelor realizate din mozaic poleit cu aur.
A fost sfințită masa din altar, iar în mijlocul ei a fost pus un hrisov care reprezintă Actul de sfințire a catedralei. Au fost puse și numele ctitorilor acesteia, printre care se numără și Papa Ioan Paul al doilea care, în 1999, în timpul vizitei în România, a donat la rândul sau pentru construcția acestui lăcaș.
Ritualul s-a încheiat cu punerea moaștelor Domnitorului Constantin Brâncoveanu și sfinților de la Niculițel – Zotic, Atal, Camasie si Filip – la piciorul mesei din altar, fără de care nu se poate sluji și se semnează actul de naștere al bisericii. Apoi au fost așezate chivotul și Evanghelia.
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, a citit actul de sfinţire semnat de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Daniel şi toţi ierarhii prezenţi.
Lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuți a fost așezată în piciorul Sfintei Mese din altarul Catedralei Naționale. Sunt 1684 de pagini cu numele, prenumele, funcţia şi războiul în care s-au jertfit.
Patriarhul Daniel le-a mulţumit celor care au ajutat la construirea Catedralei Naţionale, dar şi celor care vor sprijini, în continuare, acest proiect naţional. Patriarhul a anunţat că, după Sfânta Liturghie, până joi, toţi credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Sfântul Altar.
Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu, consideră că, prin sfinţirea acestui lăcaş de cult, Dealul Arsenalului din București, unde se află Catedrala Națională, s-a transformat în dealul păcii.
40 de mii de oameni au sosit din zeci de localități din țară să participe la slujba de sfințire a Catedralei Naționale. Pe esplanada din fața lăcașului de cult au fost amplasate ecrane gigant pentru a se putea urmări Sfânta Liturghie. Mulți au venit îmbrăcaţi în costume populare şi purtând steaguri tricolore şi ale Patriarhiei. Peste 100 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza temperaturilor scăzute. În interior au avut acces 2 mii de invitați oficiali. Printre ei, oficiali români și străini și politicieni din toate partidele.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a trimis o scrisoare Patriarhului Daniel, în care i-a mulțumit pentru invitaţie, dar nu a putut să participe, din motive ce ţin de agenda europeană.
Mai mulţi credincioşi care aşteptau să ajungă la moaştele Sfântului Andrei aflate în Catedrala Mântuirii Neamului s-au îmbrâncit şi au încercat chiar să forţeze cordonul de jandarmi, desfăşurat pentru a asigura accesul controlat spre catedrală.
Catedrala este un simbol al unităţii naţionale şi are hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile. Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei. Racla cu mâna dreaptă a Apostolului a fost adusă spre închinare în România, vineri, de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de mitropolitul de Patra, Hrisostom.
Potrivit BOR, până acum s-au cheltuit 110 de milioane de euro, 75% din ei bani publici, primiți din partea Guvernului, Primăriei Capitalei si a celor de sector, adică în jur de 83 de milioane de euro.
Programul sfințirii Catedralei Naționale (sursă: basilica.ro)
Duminică, 25 noiembrie, începând cu ora 8.00, va fi săvârşită Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina în Catedrala Națională, urmată la ora 9.00 de Slujba de Sfințire a Altarului Catedralei Naționale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfințire.
Sfânta Liturghie va începe la ora 10.30 şi va fi săvârșită în interiorul Catedralei Naționale.
La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina vor fi așezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naționale pentru a fi cinstite de către credincioși, după închinarea acestora în Sfântul Altar.
Credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate.
Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali.
După finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii pelerini ortodocși prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfințirii (25 noiembrie), cât și în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfințirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar.