Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, propune ca Ucraina să adere la Alianță fără teritoriile ocupate de Rusia
Concret, fostul secretar general al NATO propune ca Ucraina să adere la alianța militară fără teritoriile ocupate de Rusia.
Anders Fogh Rasmussen a analizat datele împreună cu Andriy Yermak, consilier prezidențial al lui Volodimir Zelenski, înaintea summitului NATO de la Vilnius, summit încheiat fără ca Ucraina să fie invitată să adere.
Cei doi discută din nou, pe larg, despre locul Ucrainei într-o nouă arhitectură de securitate europeană, luând în calcul chestiuni practice legate de gradul de aderare a Ucrainei la NATO.
Rasmussen, care a fost secretar general al NATO între 2009 și 2014, insistă că un plan pentru aderarea parțială a Ucrainei nu va reprezenta o înghețare a conflictului, ci va sublinia determinarea în a avertiza Rusia că nu poate împiedica Ucraina să adere la alianța defensivă occidentală.
NATO va ține vara următoare al 75-lea summit aniversar la Washington, iar subiectul statutului viitor de membru pentru Ucraina va fi unul major, notează The Guardian.
Conducerea Ucrainei a rămas dezamăgită când, sub presiune americană și germană, NATO a emis la summitul de anul acesta o declarație în care arăta că Ucraina va primi o invitație când condițiile o vor permite, respingând efectiv cererea Kievului de a fi stabilită o dată specifică.
În schimb, relația Ucrainei cu Alianța a fost extinsă prin înființarea unui Consiliu Ucraina-NATO și printr-un acord conform căruia membrii NATO vor oferi bilateral garanții de securitate Ucrainei.
Potrivit lui Rasmussen, cauza aderării Ucrainei la NATO nu poate fi amânată din nou anul viitor.
„A venit momentul să facem pasul următor și să adresăm o invitație pentru ca Ucraina să se alăture NATO. Avem nevoie de o nouă arhitectură de securitate europeană, în care Ucraina să fie în inima NATO”, a declarat fostul secretar general.
Cei care pledează pentru statutul de membru NATO acordat Ucrainei s-au găsit într-o situație imposibilă, în care unei țări aflate în război i s-ar oferi posibilitatea de aderare. Articolul 5 din Tratatul NATO se referă la o clauză de autoapărare colectivă, care ar deveni activă în situația conflictului cu Rusia.
Dar excluzând teritoriul ocupat de Rusia, amenințarea unui conflict Rusia-NATO ar fi redusă, este de părere Rasmussen.
Rasmussen a negat de asemenea că o astfel de strategie ar duce la înghețarea conflictului și la cedarea de teritorii ucrainene Rusiei. „Credibilitatea absolută a garanțiilor Articolului 5 ar descuraja Rusia de la a organiza atacuri în interiorul teritoriului ucrainean din NATO și ar da libertate forțelor ucrainene să meargă în prima linie„, spune el.
„Pentru ca Articolul 5 să fie credibil, ar trebui să existe un mesaj clar către Rusia că orice încălcare a teritoriului NATO va primi un răspuns”, a mai explicat fostul secretar general.
Potrivit lui Rasmussen, propunerea este una similară impunerii unei zone aeriene închise, astfel încât avioanele de luptă rusești să nu poată zbura deasupra teritoriului ucrainean și nici să nu poată lansa rachete asupra orașelor ucrainene.