Fost ministru britanic de Externe: Invadarea Taiwanului nu este atât de departe în viitor. China ar avea nevoie de cea mai mare forță militară de la Ziua Z încoace

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
31 mai 2022, 10:52

Dar amenințarea „nu mai este atât de departe încât să fie imaterială”, scrie Hague într-un editorial din The Times.

„China intenționează să devină putere regională dominantă până în 2035. Dacă Xi Jinping poate continua încă un deceniu sau mai mult, el ar putea atinge nemurirea lui Mao prin finalizarea lucrării sale și consolidarea tuturor intereselor «de bază» ale Chinei. Această criză este în grafic pentru anii 2030, iar dacă investiți în China sau faceți afaceri acolo, nu este foarte departe în viitor”, argumentează fostul ministru.

Armata Populară de Eliberare a Chinei va studia eșecurile forțelor armate ruse din Ucraina și va învăța multe lecți, subliniază William Hague: „unitatea de comandă este esențială; sunt necesare numere copleșitoare; aprovizionarea apărătorilor trebuie să fie imposibilă; și un război informațional eficient pentru a câștiga cel puțin o parte din populația pe care doriți să o conduceți ar putea fi o idee bună”.

Hague notează: „Ei au dezvoltat deja rachete care amenință Marina SUA și au început o acumulare de arme nucleare menite să îi facă imuni la o lovitură americană. În lumina sancțiunilor impuse Rusiei, Beijingul are sarcina grea de a găsi, de asemenea, cum să se separe de sistemele financiare din Occident și de a deține trilioane de dolari.”

„Prin urmare, lumea se îndreaptă către o criză, deși peste un deceniu, care ar putea face ca Ucraina să pară o simplă repetiție pentru evenimentul principal. O criză în Taiwan ar rupe legăturile economice dintre China și Occident. În cel mai rău caz, ar putea duce la război între cele mai mari două puteri, China și SUA. Cum să prevenim o astfel de criză este o întrebare centrală în viitorul umanității”, atrage atenția fostul ministru de Externe al Regatului Unit.

„Ar trebui să fie cea mai puternică forță amfibie de la Ziua Z, din 1944”

William Hague a abordat în editorialul său și „ambiguitatea strategică” a Statelor Unite față de Taiwan, aducând în discuție declarația de săptămâna trecută a președintelui american Joe Biden, care a spus că este dispus să ordone o intervenție militară a Americii în cazul în care China ar hotărî să invadeze insula.

„Săptămâna trecută, președintele Biden a provocat confuzie spunând că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat. Începând cu anii 1970, acea politică a fost «ambiguitate strategică»: incertitudine deliberată cu privire la faptul dacă SUA ar apăra Taiwanul, menită să descurajeze atât China de la invadare, cât și Taiwan să facă ceva pentru a provoca invazia. Ea a stat alături de politica «O singură Chină», în care Washingtonul recunoaște Beijingul, nu Taipei, ca reprezentând adevărata Chină (…) Oficialii americani s-au grăbit să explice că președintele nu renunță la ambiguitatea strategică, dar confuzia care a rezultat din aceasta este în sine periculoasă. Unele dintre cele mai mari războaie ale istoriei, inclusiv ambele războaie mondiale, au rezultat parțial dintr-o subestimare de către un invadator a dorinței altor puteri de a veni în ajutorul statelor mai mici – gândiți-vă la Belgia în 1914 sau la Polonia în 1939. În timp ce ambiguitatea i-a servit în ultimele decenii, nu este suficient de clar pentru a descuraja apropiata criză. Biden simte asta și are dreptate”, subliniază Hague.

William Hague scrie că o invazie chineză în Taiwan ar necesita o forță uriașă, „care să cuprindă cea mai mare parte a marinei chineze și sute de nave pentru a transporta trupe”. Având în vedere dimensiunea Taiwanului și capacitatea de apărare costieră, ar trebui să fie cea mai puternică forță amfibie văzută de la Ziua Z, din 1944.”

„În era satelitului, ascunderea unei astfel de forțe ar fi imposibilă. În acel moment, ambiguitatea la Washington ar fi inutilă. Orice președinte american ar trebui să clarifice dacă America va lupta pentru Taiwan și, spre deosebire de Ucraina, cu rutele sale terestre pentru ajutor letal, nu ar exista nicio modalitate eficientă de a ajuta Taiwan fără ca SUA să ia în sine acțiuni militare”, atrage atenția fostul ministru.

„În general, este mai bine să clarificăm angajamentul strategic al Americii cu mult timp înainte decât să așteptăm un astfel de moment în care amenințarea unui conflict este imediată. Incertitudinea din partea Americii poate alimenta o viitoare greșeală de calcul chineză similară cu cea făcută de Putin, când a ajuns să-și imagineze că se confruntă cu o conducere occidentală care nu ar contesta efectiv o invazie. Problema Taiwanului nu poate fi negociată și nu se va diminua în timp. Nu poate fi prevenită din a se transforma într-un dezastru global decât prin descurajare. Casa Albă ar trebui mai degrabă să confirme din nou cuvintele lui Biden decât să le încâlcească.

Desigur, o astfel de politică va avea nevoie de mult mai mult decât cuvinte. Occidentul trebuie să se îndepărteze de dependența actuală de China pentru prelucrarea elementelor de pământuri rare și furnizarea de minerale critice sau să fie prins din nou, așa cum a fost din cauza gazului rusesc. SUA va trebui să mențină un avantaj militar, inclusiv să ajungă din urmă China cu rachete hipersonice și să rămână fruntașă în privința submarinelor nucleare și a altor tehnologii navale. Dar pentru a menține un echilibru militar în Pacific, oricum trebuie să facă aceste lucruri. Chiar și ambiguitatea necesită capacitatea de a acționa”, mai argumentează William Hague.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite